Suomalaisten ykköstoive sote-uudistukselle: Palveluihin päästävä paremmin

Suomalaisista yli puolet on sitä mieltä, että sote-uudistuksen tärkein tavoite on parantaa palveluiden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta, kertoo tuore kyselytutkimus. Tutkimuksen julkaisi Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS.

Vastaajista hieman yli viidennes katsoo, että uudistuksen tärkein tavoite on kustannusten hillitseminen. Vajaa viidennes pitää ensisijaisena tavoitteena ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista.

Kansalaisten usko sote-uudistukseen on kyselyn perusteella tiukassa. Lähes joka toinen vastaaja (47 prosenttia) uskoo, että uudistuksen tärkeimmät tavoitteet toteutuvat huonosti. Hyvää lopputulokseen luottaa vain 14 prosenttia vastaajista.

Kilpailutus kelpaa entistä paremmin

Kyselyn perusteella suuri osa suomalaisista, 44 prosenttia, suhtautuu periaatteessa myönteisesti sote-palveluiden kilpailuttamiseen eli siihen, että palveluita tuotetaan sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä. Kilpailuttamista vastustaa 22 prosenttia.

Kilpailuttamisen kannatus on kasvussa. Kun KAKS mittasi kilpailutuksen suosiota kesällä 2016, siihen suhtautui myönteisesti 38 prosenttia vastaajista.

Julkisten sote-palvelujen tuottaminen sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä miellyttää etenkin kokoomuksen (80 prosenttia) ja keskustan (67 prosenttia) kannattajia.

Nyt julkaistuun tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta ihmistä, virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perustuslakivaliokunta esitti viime viikolla sote-uudistukseen paljon muutoksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että lainsäädäntö valinnanvapaudesta sote-uudistuksen yhteydessä menee kokonaan uuteen valmisteluun.

Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018 ja sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan seuraavan hallituksen kaudella vuonna 2020, jos viimeisin aikataulu pitää.

Lue myös

Petteri Orpo: Vuoden soteviivästys ei kaada valtiontaloutta

Tuleva ministeri Saarikko uskoo, että sote saadaan maaliin – aikataulun venyminen pettymys

Sote- ja maakuntauudistuksen aikalisä ilahduttaa suurten kaupunkien johtajia: "Oli selvää, että aikataulu oli liian kireä"

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and