Suomalaismatkailijoiden määrä Turkissa on laskenut, mutta vakilomailijat pysyvät: “Tulin lomalle, en tekemään politiikkaa”

ALANYA Rannoilla makaa jonkin verran ihmisiä nauttimassa 35 asteen helteestä, mutta ravintoloissa ja kahviloissa on varsin väljää.

Turkin etelärannikolla Alanyassa on tavanomaista hiljaisempaa lomasesongista huolimatta.

Viime vuonna Turkkia koettelivat niin sotilasvallankaappausyritys kuin terrori-iskut. Istanbulissa tehdyissä terrori-iskuissa kuoli myös turisteja.

Vaikka Alanya on pysynyt pääosin rauhallisena, ovat levottomuudet vaikuttaneet myös sen matkailijamääriin.

Alanya on ollut suomalaisten suosima matkakohde jo pitkään. Sen osoittavat kaupungin lukuisat baarit ja ravintolat, joissa on tarjolla palvelua myös suomen kielellä. Osa paikoista mainostaa tarjoavansa Juhla Mokkaa ja suomalaisia televisiokanavia.

Nyt suomalaistenkin matkailu on vähentynyt Alanyassa maan levottomuuksien takia. Suomalaiset matkanjärjestäjät ovat puolittaneet matkansa kaupunkiin tänä kesänä.

Turkin turismi- ja kulttuuriministeriön tilastojen mukaan suomalaisten matkailijoiden määrä oli tammi-toukokuussa 40 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna.

Kaikki eivät ole säikähtäneet Turkista tulevia negatiivisia uutisia. Noin 2 000 suomalaisella on loma-asunto Alanyassa, arvioi myyntineuvottelija Selçuk Kunduraci Asunto-Alanya-yrityksestä.

– Ne joilla on oma asunto ja jotka käyvät täällä säännöllisesti, ovat jatkaneet matkailua täällä, hän sanoo.

Yksi heistä on Alanyassa lomaileva helsinkiläinen Ari Korhonen. Hän on omistanut perheensä kanssa loma-asunnon Alanyassa jo vuodesta 2011, eikä aio hylätä paikkaa.

– Kuohuntaa Turkissa on tapahtunut aina. Se ei ole ikinä näkynyt Alanyassa. Täällä on aina ollut yhtä turvallista ja ihmiset yhtä ihania, hän sanoo.

kahvilan sisäänkäynti jossa suomalainen kahvimainos
Alanyassa on käynyt pitkään paljon suomalaisturisteja, joka näkyy suomalaisvaikutteina kaupungissa.Sanna Raita-aho / Yle

“Tulin lomalle, en politiikkaa tekemään”

Levottomuuksien lisäksi Turkin politiikka ei ole saanut kovinkaan positiivista julkisuutta maailmalla. Maassa on pidätetty tai erotettu yli 100 000 ihmistä heinäkuun vallankaappauksen jälkeen. Pidätettyjen joukossa on opposition toimittajia ja poliitikkoja.

EU ja monet muut tahot ovat olleet huolissaan maan poliittisesta kehityksestä, mikä on kiristänyt EU:n ja Turkin välejä.

Saksa kehotti muutama viikko sitten kansalaisiaan olemaan matkustamatta Turkkiin. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Turkki pidätti ihmisoikeusjärjestö Amnestyn työntekijöitä. Joukossa oli myös yksi Saksan kansalainen.

Korhosen mukaan Turkin hallituksen toiminta ei vaikuta hänen lomavalintoihinsa.

– Tulen tänne lomalle, en politiikkaa tekemään. Se, että tuon turismin mukana rahaa auttaa lähinnä paikallisia ihmisiä. Ei sillä ole tekemistä Turkin hallinnon kanssa, hän sanoo.

Kaupunki ja ranta
Alanya on yksi Turkin suosittu turistikohde myös suomalaisten parissa. Suomalaisten matkailu Turkissa on kuitenkin vähentynyt.Sanna Raita-aho / Yle

Toinen asunnon omistaja on joensuulainen Markku Varis, jonka on tarkoitus asettua perheineen Turkkiin ensi vuonna pidemmäksikin aikaa.

Variksen mukaan asunnon omistaminen Turkissa houkuttelee monista syistä. Niitä ovat aurinko, hyvät lentoyhteydet ja halvat hinnat.

– Emme ole mitään varakkaita, joten alussa tuntui utopistiselta, että asunnon sai ostettua näin edullisesti, hän sanoo.

Alanyassa on ollut joitain levottomuuksia. Esimerkiksi eri poliittiset ryhmät ovat mellakoineet keskenään. Läheiseen kaupunkiin Antalyaan ammuttiin taas raketilla. Varista tämä ei huoleta.

– Olen nähnyt pari pientä yhteenottoa, yhdessä oli tulipalo ja auto nurin, mutta muuten täällä on ollut täysin rauhallista.

mies parvekkeella
Markku Varis osti asunnon Alanyasta. Hänen parvekkeeltaan avautuvat hyvät näkymät kaupunkiin. Sanna Raita-aho / Yle

Matkailuyrittäjät toivovat tilanteen normalisoitumista

Vaikean viime vuoden jälkeen Turkin-matkailu on hieman piristynyt. Turkin kulttuuri- ja turismiministeriön mukaan maassa vieraili toukokuussa 16 prosenttia enemmän matkailijoita kuin viime vuonna.

– Meillä oli kriisi kahden viime vuoden aikana, mutta toivomme, että tämä lähtee tästä kohti parempaa, sanoo matkailuyrittäjä Şükrü Cimrin.

Hänen mukaansa hotellivarausten määrä on jo jonkin verran noussut. Nousuun vaikuttaa esimerkiksi se, että venäläiset matkailijat ovat tehneet paluun sen jälkeen, kun Turkki ja Venäjä selvittivät hetkeksi jäätyneet välinsä viime syksynä.

Nainen taluttaa kamelia kaupungilla
Naiset kaupittelevat kameliajelua matkailijoille Turkin Alanyassa. Moni matkailuyrittäjä on joutunut ahtaalle turismin laskun takia.Sanna Raita-aho / Yle

Myös myyntineuvottelija Kunduraci sanoo huomanneensa asuntokaupan piristyneen. Asunto-Alanyalla on noin 30–40 prosenttia viime vuotta enemmän asiakkaita.

Kunduraci uskoo matkailun normalisoituvan ajan kanssa.

– Alanyassa on ollut matkailua 1960-luvun lopulta lähtien. Siinä aikana Turkissa on tapahtunut kaikenlaista. Joskus matkailijoiden määrä on vähentynyt, mutta uskon, että turistit palaavat tänne takaisin.

Matkailijamäärien palautuminen Turkin turismin huippuvuosiin voi kuitenkin viedä aikaa. Siihen vaikuttanee muun muassa se, miten Turkin turvallisuus ja muu poliittinen tilanne kehittyvät.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and