Suomalaisjärjestö: Afganistaniin vuosi vuodelta vaikeampi saada vapaaehtoisia

Naistoimittajat-yhdistyksen koulutushanketta Afganistanissa vetävä Eeva Koskinen kertoo tunteneensa surua ja huolta kuulleessaan suomalaisen avustustyöntekijän sieppauksesta Afganistanissa.

Koskinen toteaa, että heilläkin sieppausuhka on esillä, kun he käyvät Afganistan-hankkeessaan mahdollisia vaaratilanteita läpi ja pohtivat mahdollisia reagointitapoja.

– Mutta eihän sitä pysty kuvittelemaan. Voi vain toivoa, että hänet saataisiin onnellisesti sieltä pois. Mutta tosi pahalta tuntuu, Koskinen toteaa.

Sieppaus pysäytti

Naistoimittajat-yhdistys on kouluttanut afganistanilaisia naistoimittajia yhdeksän vuoden ajan. Suomalaiset käyvät pari kertaa vuodesa koulutusmatkalla Afganistanissa ja välillä afganistanilaiset tulevat Suomeen.

Tällä hetkellä järjestön edustajia ei ole Afganistanissa.

Koskisen mukaan suomalaisnaisen sieppaus ei suoraan vaikuta heidän toimintaansa.

– Kyllähän me olemme koko ajan tienneet turvallisuuden heikentymisestä ja varsinkin kidnappausten lisääntymisestä. Tietysi tämä on samanlainen pysäytys kuin silloin, kun Heratissa surmattiin suomalaisia. Se tekee niin todelliseksi Afganistanissa tapahtuvat väkivaltaisuudet, hän toteaa.

Yhdeksässä vuodessa muuttunut paljon

Koskisen mukaan turvallisuustilanne oli ihan erilainen, kun he aloittivat Afganistan-hankkeensa yhdeksän vuotta sitten.

– Halukkaita lähtijöitä oli niin paljon, että tuli melkein riita. Mutta vuosi vuodelta lähtijöitä on vaikeampi saada. Vaikka naistoimittaja olisi halukas lähtemään, esimerkiksi perhe voi kieltää, mikä on ihan ymmärrettävää.

Aiemmin Kabulissa saattoi käydä iltaisin ravintolassa syömässä tai tapaamassa suomalaisia. Nyt ravintolat ovat pikku hiljaa sulkeutuneet ja viime vuosina Afganistanissa olleet kouluttajat eivät ole menneet juuri minnekään.

Kouluttajat asuvat ja kouluttavat samassa hotellissa. Naistoimittajilla ei myöskään pienenä järjestönä ole varaa samanlaisiin turvatoimiin kuin suurilla järjestöillä.

Naisten kouluttajat pitävät matalaa profiilia

Naistoimittajilla ei ole ollut Kabulissa havaittavia uhkatilanteita. He pyrkivät pitämään koulutustilaisuuksissa mahdollisimman matalaa profiilia, sillä afganistanilaisilla naistoimittajilla on tarpeeksi uhkia muutenkin.

Koskinen on käynyt itse useita kertoja Afganistanissa, ensimmäisen kerran jo ennen Naistoimittajien koulutushankkeen alkamista. Siellä häntä ei kuitenkaan ole koskaan pelottanut.

– Tuntuu pelottavammalta täällä, kun lukee maan tilanteesta. Kun on siellä, tulee esiin, että oli sotatilanne maassa mikä hyvänsä, yleensä arki pyörii samoja latuja, hän toteaa.

Koskinen on surullinen turvallisuustilanteen heikkenemisestä. Afganistan on sodan köyhdyttämä maa. On nuoria miehiä, joilla ei ole mitään tekemistä eikä tulevaisuudennäkymiä. Tämän seurauksena he voivat syyllistyä sieppauksiin.

– Tuntuu masentavalta, miten kansainvälinen yhteisö yritti hyvää tarkoittaen, mutta miten vähän siitä on jäänyt käteen. Ja onko pelättävissä, että maa vaipuu takaisin sinne, mistä lähdettiin? Koskinen pohtii.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and