STTK: Nyt nolla puhkaistaan ja palkankorotukset näkyvät lompakossa

Vienti vetää ja useat talouden tunnusluvut näyttävät lupaavilta. Palkankorotuksia odotellaan.

Syksyn työehtonevottelut poikkeavat viime vuosien tyylistä. Tällä vuosikymmenellä on pääsääntöisesti neuvoteltu keskitetysti, mutta nyt palkoista ja muista työehdoista neuvotellaan liittokohtaisaesti.

Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Jussi Mustonen puhui Yle Radio Yhden Ykkösaamussa maltin puolesta.

– Täytyy edelleen muistaa, että me olemme nyt hyötymässä niistä tempuista, joita tehtiin vuosien varrella eli pidettiin erittäin suuri maltti ja kustannuskehitys. Olisi suuri sääli heittää nämä opit hukkaan juuri, kun nämä alkavat purra ja niitä pitäisi jatkaa, että päästäisiin parempaan kokonaistilanteeseen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoo että palkoissa on nostovaraa.

– Se on selvä, että nolla puhkaistaan ja palkankorotuksia tulee. Vaikka me pidetään tarkka huoli siitä, että emme rapauta sitä, mitä tässä on kovalla työllä ja lähinnä palkansaajien isoilla uhrauksilla saatu, se antaa vielä tilaa palkankorotuksiin, jotka jossain määrin näkyvät lompakossakin.

Sundin mukaan korotusten pitäisi olla yhden prosentin luokkaa, jotta palkansaajien ostovoima pysyisi edes ennallaan.

Lomarahaleikkaukset pöydässä

Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto aloittavat jo lähipäivinä syksyn palkkaneuvottelut – ja avaavat samalla liittokierroksen. Niiden sopimukset ovat katkolla ensimmäisinä, syyskuun lopussa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on puolestaan kertonut, että opettajat ja muut julkisen sektorin koulutetut työntekijät edellyttävät palkankorotuksia ensi syksyn neuvotteluissa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi Ykkösaamussa, että kysymys lomarahan leikkausten peruminen on tulossa esille työehtoneuvotteluissa.

– Lomarahaleikkaukset ovat syöneet julkisen sektorin työntekijöiden ostovoimaa rajusti. Tällä tulee olemaan vaikutusta julkisen sektorin neuvottelupöydän keskusteluihin, se on ihan selvä.

Luukkaisen mukaan työntekijöillä ei ole mahdollisuuksia lähteä uudestaan kantamaan harteillaan lisäpanostuksilla tai matalammilla palkankorotuksilla sitä taakkaa, joka tarvitaan koko suomalaisen yhteiskunnan kilpailukykyyn.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and