Sotilaiden suuri periaatekysymys ratkeaa pian – puolustatko EU:ta vapaaehtoisesti vai pakolla?

Suomi on säätämässä lakia, joka mahdollistaa sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen EU:n turvatakuiden yhteydessä toiselle valtiolle, EU:lle tai kansainväliselle järjestölle.

Samalla ratkeaa noin 8 000:n puolustusvoimien palkkalistoilla olevan, ja vastaisuudessa sinne työllistyvän ammattisotilaan kohtalo – voidaanko heidät velvoittaa ulkomaankomennukselle sotatehtäviin, kuten hallitus esittää, vai ei.

Käytännössä tehtäviin löytynee vapaaehtoisiakin, mutta laissa on kyse isosta periaatteesta. Aliupseeriliiton jäsenistä yli kaksi kolmesta haluaa, että ulkomaille lähdettäisiin vain vapaaehtoisesti.

– Suomalaisessa sotilaskulttuurissa on aina ollut se periaate, että kansainväliset tehtävät ovat vapaaehtoisia, ja kotimaan puolustaminen on velvollisuus, sanoo Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen.

Kulttuuri on joka tapauksissa isossa murroksessa, kun puolustusvoimille tulee lain mukana kokonaan uusi kansainvälinen tehtävä.

Velvoite sotilaallisista tehtävistä ulkomailla koskisi kuitenkin vain puolustusvoimien henkilökuntaa, ei varusmiehiä tai reserviläisiä.

Vihreää valoa pakkokomennuksille

Asia etenee tiistaina puolustusvaliokuntaan, ja Ylen tietojen mukaan valiokunnan enemmistö, etenkin kokoomus ja keskusta olisivat hallituksen esityksen takana. Toisin sanoen velvoite olisi menossa läpi.

Näin arvioi myös puolustusvaliokunnan Marisanna Jarva (kesk.).

– Valiokunnan kanta on todennäköisesti velvoittavuutta puoltava, Jarva sanoo.

Jarvan mukaan sotilaan työn ydinolemus ei muuttuisi kovin radikaalisti, vaikka ulkomaantehtävät tulisivatkin mukaan kuvioihin.

– Näkisin että tämä on ammatinvalintakysymys. Sotilaan on Suomessakin työskennellessään pakko siirtyä työn perässä eri paikkakunnalle tai tehtäviin, joissa joutuu mahdolliseen hengenvaaraan.

Velvoitetta puoltaa Jarvan mukaan sekin, että jokaisesta avunpyyntöön vastaamisesta päätetään erikseen.

– Olisi iso kynnys lähettää sotilaita kovin vaarallisiin operaatioihin, kysymys olisi enimmäkseen avustavista operaatioista, hän lisää.

Oppositio: Pakko vain uusille sotilaille

Oppositiopuolueista ehdotetaan mallia, jossa ulkomaanvelvoite koskisi vain uusia puolustusvoimien työntekijöitä. Virassa oleville se olisi vapaaehtoinen. Tämä malli kelpaisi myös Aliupseeriliitolle.

Vastaava malli on ollut Ruotsissakin käytössä, sanoo puolustusvaliokunnan Sirpa Paatero (sd.). Paateron mukaan maanpuolustusvelvollisuuden ei pidä ulottua Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Kun Suomen puolesta taistellaan, se on velvollisuus, mutta jos muiden sotia soditaan, sen on oltava vapaaehtoista.

Pakkokomennukset olisivat Paateron mukaan ongelmallisia muun muassa työsopimusten puolesta.

– Kuulostaa mahdottomalta, että yksipuolisesti muutettaisiin jo virassa olevien työehtoja, hän sanoo.

Niinistö: Laki viedään tällaisena läpi

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on ollut tiukkana lain suhteen. Niinistön mukaan velvoite on ainoa uskottava tapa varmistaa, että lähtijöitä löytyy juuri silloin kuin tarvitaan.

– Lähtökohta on, että laki viedään tällaisenaan läpi, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan lain tulisi lähtökohtaisesta olla kaikille sama. Puolivälin malli olisi myös hidas saada käytäntöön, sillä puolustusvoimissa aloittaa vuosittain 300 uutta sotilasta.

– Jos velvollisuus kansainvälisen avun velvoitteeseen rajattaisiin vain näihin henkilöihin, se merkitsisi 30 vuoden siirtymäkautta, Niinistö sanoo.

Valiokunnasta kerrotaankin, että puolustusministeri on ilmoittanut vetävänsä koko lakipaketin takaisin, ellei velvoite mene läpi.

– Toivottavasti neuvottelut eivät jumahda, sillä Suomi on sitoutunut kahdenvälisesti kansainvälisen avun antamiseen, Sirpa Paatero sanoo.

Valiokunta saattaakin päätyä jättämään erimielisen mietinnön. Lopullisen sinetin asiaan antaa eduskunta kesällä.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and