Sote-salamat lensivät kokoomuksen ja keskustan välillä – Uusi vaihtoehto kehotti molempia “laittamaan jäitä hattuun”

Kokoomuksen ja keskustan välillä lenteli maanantaina kiivaita kommentteja sote-uudistuksen tiimoilta. Pelin avasi sisäministeri Paula Risikko (kok.), joka Lännen median haastattelussa niputti maakuntamallin ja terveydenhuollon valinnanvapausmallin etenemisen.

Saman linjasi Ylelle kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz.

– Maakuntauudistusta ei tule ilman sote-uudistusta, ja sote-uudistusta ei tule ilman valinnanvapautta. Nämä kulkevat yhdessä, ja kulkevat tästä eteenpäin, Zyskowicz sanoi toimittajille eduskunnassa.

Maakuntauudistuksessa Suomeen perustetaan 18 uutta maakuntaa, joihin valitaan vaaleilla valtuustot. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä ensi vuoden tammikuussa.

Perustuslakivaliokunta antaa tällä viikolla lausunnon uudesta maakuntamallista ja sote-uudistuksesta. Ylen tietojen mukaan kokoomuksen ajama terveyspalveluiden yhtiöittämispakko törmää perustuslakiin, mistä syystä sitä pitää muuttaa.

– Yhtiöittäminen ei ole mitenkään merkittävä elementti sotessa. Sote tulee ilman yhtiöittämistä ja valinnanvapauskin tulee ilman yhtiöittämistä, jos perustuslakivaliokunta päätyy siihen, että yhtiöittämisvelvollisuus ei ole sopusoinnussa perustuslain säädösten kanssa, Zyskowicz puolestaan sanoi.

Keskusta toivoo työrauhaa, Uusi vaihtoehto jäitä

Tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoo, että kansanedustajat antaisivat perustuslakivaliokunnalle työrauhan. Aamulla keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoi, että Risikon puheet voidaan tulkita perustuslakivaliokunnan painostamiseksi.

Keskustan ja kokoomuksen hallituskumppanista Uusi vaihtoehto -ryhmästä kehotettiin keskustaa ja kokoomusta laittamaan jäitä hattuun.

– Uusi vaihtoehto -ryhmä omalla ratkaisullaan takasi sen, että ylipäätään hallituspohja jatkuu, ja nyt olemme tässä vaiheessa sote-asiaa käsittelemässä. Eli toimitaan nyt kaikki vastuullisesti ja odotetaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa, tiivisti Simon Elo.

Sote-kriisi jo vuonna 2015

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus oli jo alkutaipaleellaan lähellä kaatua sote-uudistukseen. Vuoden 2015 marraskuussa Sipilä uhkasi hajottaa hallituksensa ja sanoi, että "on hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo".

Neuvotteluiden jälkeen sopu syntyi ja keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus sote-palveluiden yhtiöittämisen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and