Sipilä ja Rinne: Britannian tilanne yhä sekava

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Britannian pääministerin Theresa Mayn ilmoitus pyrkiä muodostamaan Britanniaan uusi hallitus ei juuri selkiyttänyt maan poliittista tilannetta. Sipilän arvion mukaan myös neuvottelut Britannian EU-erosta saattavat hankaloitua entisestään.

– Kyllähän tilanne meni sekavampaan suuntaan, kun päähallituspuolue menetti enemmistön parlamentissa, ja jos hallituksen muodostaminen pitkittyy, niin kyllä tämä voi näkyä myös brexit-neuvottelujen myöhästymisenä, Sipilä kommentoi eduskunnassa.

Sipilän mielestä pääministeri Mayn tavoite Britannian neuvotteluaseman vahvistamisesta epäonnistui. Sipilä muistuttaa kuitenkin, että myös asemiaan vahvistanut työväenpuolue on ollut EU-eron kannalla.

Rinne toppuuttelee “kovaa brexitiä”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Linda Manner / Lehtikuva

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvelee, että uuden hallituksen muodostaminen saattaa viivästyttää brexit-neuvotteluja. Rinteen mielestä saarivaltakunnan äänestäjiltä tuli myös selkeä viesti konservatiivien havittelemaa niin sanottua kovaa brexitiä vastaan.

– Se saattaa vaikuttaa myös Britannian neuvotteluasenteeseen. Lähtökohta tämmöisestä hard brexitistä saattaa nyt muuttua, Rinne pohtii.

– Minusta vaalitulos osoittaa, että britit haluavat hyvää yhteistyötä EU:n kanssa eikä se yhteistyö tule uhoamalla.

Työväenpuolueen vaalimenestystä Rinne kiittelee siitä, että puolue onnistui keräämään kannatusta nuorilta äänestäjiltä.

– Juuri vitsailtiin, että pitäisikö meidänkin alkaa puhua kansallistamisesta, mutta vakavasti ottaen on hienoa, että tulevaisuudenusko on palautunut työväenpuolueen ymäpärillä, Rinne hehkuttaa.

Salolainen povaa vaikeuksia

Entinen Suomen Lontoon-suurlähettiläs ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) povaa Maylle vaikeuksia hallituksen muodostamisessa.

– May on ehkä saanut sovituksi niukan enemmistön, mutta jos se perustuu näihin Pohjois-Irlannin kymmeneen (protestanttiseen) edustajaan, niin kyllä se on erittäin hatara enemmistö. Kyllä se on aikamoinen umpisolmu, mikä siellä tällä hetkellä on, Salolainen arvioi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and