Sipilä ja Orpo miettineet eri vaihtoehtoja hallituksen kohtalonkokoukseen

Perussuomalaisten hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat varautuneet maanantaiseen hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaamiseen puolueiden sisäisissä keskusteluissa ja asiantuntijoita kuulemalla.

Esimerkiksi pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä perui sunnuntaisen menonsa presidentin turvallisuuspoliittisiin keskusteluihin Naantalin Kultarantaan. Sen sijaan Sipilä aikoi tavata vielä sunnuntaina muuta keskustajohtoa ja kuulla perustuslakiasiantuntijoita.

– Kuulen tänä iltana vielä myöhemmin asiantuntijoita. Meillä on ministeriryhmä ja puoluejohto koolla, käymme syntynyttä tilannetta läpi, kertoi Sipilä Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla.

– Tässä on selvät askelmerkit oltava eteenpäin, jos tilanne syntyy, että perussuomalaisten kanssa jatkamisen edellytyksiä ei ole maanantain keskustelun jälkeen. Tätäkin skenaariota ja prosessikaaviota on piirretty ja piirretään.

Sipilä lienee siis selvityttänyt, miten perustuslain mukaan meneteltäisiin, jos nykyinen hallitus hajoaisi tai puolueet hallituksessa vaihtuisivat.

Oppositiojohtajat soitelleet Sipilälle

Sipilä on keskustellut hallituksen tilanteesta myös ainakin joidenkin oppositiopuolueiden puheenjohtajien kanssa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on varautunut pitkin päättyvää viikkoa keskusteluihin perussuomalaisten uuden puheenjohtajan kanssa. Ylen tietojen mukaan niin puolueen puheenjohtajisto, puoluehallitus kuin eduskuntaryhmäkin ovat keskustelleet hallituksen tilanteesta.

Kokoomuksessa oletus on, että ratkaisut hallituksen tulevaisuudesta syntyvät lähipäivinä, mutta ei vielä välttämättä maanantaina.

Kokoomus aikoo arvioida hallituksen tulevaisuutta hallituspuolueiden puheenjohtajien kokouksen jälkeen. Niin kokoomuksessa kuin keskustassakin uusia eduskuntavaaleja pidetään tällä hetkellä eri vaihtoehdoista kaukaisimpana.

Soteen todennäköisesti muutoksia joka tapauksessa

Pääministeri on halunnut kuulla perustuslakiasiantuntijoita myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen, soten vuoksi. Sote on hallituksen suurin kesken oleva hanke.

Jos esimerkiksi hallituspuolueissa tapahtuisi vaihdoksia, merkitsisi se myös neuvotteluja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen muutoksista. Kaikilla oppositiopuolueilla on ollut huomautettavaa hallituksen sote-malliin. Lisäksi eduskunnan perustuslakivaliokunta saattaa puuttua hallituksen sote-esitykseen julkisten palvelujen yhtiöittämisestä.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and