Siirtolaislaista voi nousta seuraava myrsky Yhdysvalloissa – Trump tukee “green cardien” määrän leikkaamista

WASHINGTON Kiinalainen toimittajaopiskelija Chengzhang Li on ollut Washingtonissa kaksi viikkoa opintomatkalla.

Hän kertoo oppineensa paljon Yhdysvaltain poliittisesta järjestelmästä sekä muun muassa ulkomaalaispolitiikasta – myös käytännössä.

16 kiinalaisen opiskelijan ryhmä nimittäin pieneni vähän ennen lähtöä kymmeneen siksi, ettei kuusi saanut viisumia. Varsinaista syytä ei kerrottu.

Li on ollut kerran aiemminkin Yhdysvalloissa vaihdossa, edellisen eli Barack Obaman hallinnon aikana.

– Sain viisumin silloin todella helposti. Nyt se oli hitaampaa ja hankalampaa, Li sanoo.

Koulutetut ja ansioituneet etusijalle

Monille ulkomaalaisille viisumin saanti saattaa vaikeutua entisestään, mikäli Trump saa tahtonsa läpi.

Hän asettui Suomen aikaa torstaina tukemaan kiisteltyä, "meriitteihin" perustuvaa maahanmuuttojärjestelmää. Siirtolaislakialoitteen arkkitehtejä ovat republikaanisenaattorit Tom Cotton ja David Perdue.

Jos muutos toteutuu, se remontoi koko järjestelmän. Se puolittaisi pysyvien oleskelulupien määrän nykyisestä. Kun green cardina tunnettuja lupia myönnetään nyt noin miljoona vuodessa, muutoksen jälkeen määrä olisi 500 000.

Työviisumeja myönnettäisiin ensisijaisesti kielitaidon, koulutustason ja työkokemuksen perusteella.

Yhdysvaltain pakolaiskiintiö olisi korkeintaan 50 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

“Osa laajempaa strategiaa”

Lakialoite on herättänyt rajua vastustusta. Onkin todennäköistä, ettei se mene sellaisenaan läpi kongressissa. Sen pääpiirteillä on kuitenkin kannatusta varsinkin republikaanien keskuudessa.

– On kyse perustavanlaatuisesta siirtolaisjärjestelmämme uudistamisesta, jolla oln valtavia vaikutuksia tulevaisuudessa, Center Migration Studies -tutkimuslaitoksen johtaja Kevin Appleby sanoo sanomalehti Washington Postin haastattelussa.

– Se on osa nykyisen hallinnon laajempaa strategiaa, jolla se haluaa heikosti koulutettujen tilalle sen imagoon paremmin sopivia siirtolaisia, Appelby väittää.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and