Savisaaren korruptio-oikeudenkäynti alkoi – Liikemiehet eivät myönnä maksaneensa lahjuksia

Tallinnan käräjäoikeudessa oli tänään harvinaisen ruuhkainen päivä.

Tiedotusvälineet tungeksivat oikeustalon edessä yrittäen saada kommentteja sisään kiirehtiviltä syytetyiltä. He kaikki ovat Virossa tunnettuja joko politiikasta tai liike-elämästä.

Pääsyytetty on Tallinnan hyllytetty kaupunginjohtaja ja moninkertainen ministeri Edgar Savisaar, 67, joka joutuu vastaamaan syytteisiin lahjusten vastaanottamisesta, rahanpesusta, petoksesta sekä laittoman puoluetuen vastaanottamisesta Keskustapuolueelle.

Savisaaren epäillään keränneen laittomasti satojatuhansia euroja rahaa sekä itselleen että perustamalleen Keskustalle, joka on Viron suurin puolue ja Tallinnan valtapuolue.

Savisaar joutui sivuun Keskusta-puolueen johdosta viime syksynä. Keskustan nykyinen johtaja, pääministeri Jüri Ratas on pidättäytynyt kommentoimasta Savisaaren asemaa.

Kiistävät syytteet

Viron varakkaimpiin ja tunnetuimpiin kuuluvia neljää liikemiestä syytetään lahjusten antamisesta. Vastineeksi heidän epäillään saaneen edullisia sopimuksia Tallinnan kaupungilta. Kohun ytimessä on kiinteistöjä, tontteja ja rakennushankkeita.

– Varmasti en, vastasi liikemies- ja kiinteistömagnaatti Hillar Teder toimittajien kysymykseen, maksoiko hän Savisaarelle lahjuksia.

Myös Savisaar on kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin.

Syytettyjä on kaikkiaan yhdeksän, yksi niistä Keskustapuolue. Savisaaren ohella kolmea muuta poliitikkoa epäillään lahjusten välittäjiksi.

Kuinka monta tuntia päivässä?

Oikeudenkäyntiin on varattu sata istuntopäivää. Niistä ensimmäinen loppui maanantaiaamuna lyhyeen, kun oikeus halusi kuulla vielä tarkemmin Savisaaren oikeudellista terveystarkastusta johtanutta asiantuntijaa.

Savisaaren puolustus vaati aiemmin oikeusprosessin keskeyttämistä Savisaaren heikon terveydentilan vuoksi. Tutkimuksen mukaan Savisaar kykenee olemaan läsnä oikeudenistunnossa. Nyt täytyy enää selvittää, kuinka monta tuntia päivässä.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna tiistaina.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and