Saudi-Arabia osti koulutusta viidellä miljoonalla – yli sata opettajaa saapuu Suomeen

Saudi-Arabia on ostanut suomalaista koulutusta viiden miljoonan euron edestä. Maa lähettää Suomeen 117 opettajaa, jotka tutustuvat suomalaisen peruskoulun opetusmenetelmiin Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Espoossa. Suurin osa opettajista saapuu perheidensä kanssa, joten tulijoita on yli 400.

Koulutusyhteistyösopimuksen solmivat Finland University, Helsingin yliopisto ja Omnia Education Partnerships (OEP) yhdessä Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa.

Suomi ja Saudi-Arabia ovat tehneet yhteistyötä koulutuksen saralla jo aikaisemminkin, mutta vain muutamassa yksittäisessä yliopistossa. Näin laajassa yhteistyössä maat eivät ole ennen olleet.

– Tässä hankkeessa opettajat ja rehtorit tulevat ympäri Saudi-Arabiaa eli tämä on heilläkin oikeasti laaja yhteistyöverkosto, kertoo OEP:n toimitusjohtaja Mervi Jansson.

Suomalaiset metodit saudien kouluympäristöön

Puoli vuotta kestävä koulutus alkoi toukokuussa kolmen kuukauden perehdytysjaksolla yliopistoissa, joissa opiskellaan englantia ja pedagogiikkaa. Varsinainen perehtyminen suomalaisiin opetusmenetelmiin alkaa syksyllä, kun opettajat pääsevät seuraamaan peruskouluopetusta luokkaympäristössä.

– Kouluissa yliopistopuolen teoria herätetään henkiin ja heille näytetään käytännössä, mitä on esimerkiksi oppijalähtöisyys, sanoo Jansson.

Saudi-opettajien tehtävänä on löytää keinot sovittaa suomalaiset opetusmetodit saudiarabialaiseen kouluympäristöön ja kulttuuriin.

Kiinnostusta myös muissa maissa

Janssonin mukaan Saudi-Arabiasta on jo tullut tarjouspyyntö koulutuksen jatkamisesta.

– Olemme puhuneet heidän opetusministeriönsä kanssa siitä, että toivomme puolin ja toisin, että tästä rakentuu pitkäaikainen yhteistyön malli.

Hanke on myös herättänyt kiinnostusta muissa Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvosto GCC:n maissa.

– Meille on tullut muista GCC-maista jonkin verran tiedustelua, että mikä tämä ohjelma on rakenteeltaan ja voivatko he päästä tähän myös mukaan tai neuvotella omansa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and