Sateenkaariväki valtaa Espanjan pääkaupungin – “Rakastat ketä tahansa, Madrid rakastaa sinua”

Madridin keskustaan odotetaan yli kolmea miljoonaa kävijää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen WorldPride 2017 -juhlille, jotka jatkuvat sunnuntaihin.

Madrid on maailman sateenkaariväen Pride-tapahtumien pääpaikka tänä vuonna, ja kaupunki haluaa profiloitua seksuaalisen suvaitsevaisuuden keitaaksi. "Rakastat ketä tahansa, Madrid rakastaa sinua", kuuluu kaupungin iskulause.

Merkiksi suvaitsevaisuudesta kaupungin uusvasemmistolainen johto on pysyvästi vaihtanut useisiin jalankulkijoiden liikennevaloihin kuvaksi mies- tai naisparit.

Heterot mukana juhlimassa

Madridin WorldPride on viisipäiväinen, liki ympärivuorokautinen rieha. Se täyttää kadut etenkin homoseksuaalien suosimissa Chuecan kortteleissa.

Chuecan baarit ja ravintolat ovat auki läpi yön, ja juomia voi nauttia vapaasti pitkin katuja. Chuecan aukioilla kaikuvat lavoilta kymmenet eri konsertit, ja tapahtumia on laajalti muuallakin.

Ihmisjoukko, sateenkaarilippuja.
Madridin World Prideen odotetaan yli kolmea miljoonaa kävijää.Ballesteros / EPA

Miljoonakaupunki on kuin sateenkaariväen valtaama, mutta juhlijoiden joukossa on paljon myös heteroseksuaaleja.

– Me olemme heteroita, mutta tulimme juhlimaan sitä vapautta, josta Espanjassa voimme nauttia, sanoi 21-vuotias lääketieteen opiskelija María, kun hän ystävineen sateenkaarilippuun kääriytyneenä nousi Chuecan metrosta.

Läheisellä Gran Via -kadulla vastaan tuli nelihenkinen madridilaisperhe, jonka poika on homoseksuaali ja tytär lesbo.

– Minä ja mieheni olemme heteroseksuaaleja, mutta minulle on tärkeää olla ylpeä lapsistamme. Haluan heidän elävän vapaasti ja onnellisina, äiti Elena painotti.

Toisessa kadunkulmassa seisoskeli nelikymppisten ranskalaismiesten porukka, joka kertoi käyneensä Madridissa ennenkin.

– Pariisin Gay Pride -tapahtuma on tähän verrattuna tylsä, yksi heistä sanoi.

Konservatiivitkin sateenkaariväreissä

– Tervetuloa rakkauden kaupunkiin, tervehtii Madridin pormestari Manuela Carmena juhlien 90-sivuisessa ohjelmalehtisessä. Carmena edustaa uusvasemmiston koalitiota.

Ohjelmaan on todella panostettu.

Cibeles aukion suihkulähteeseen on heijastettu sateenkaaren värit.
Madrid verhoutuu sateenkaaren väreihin.Ballesteros / EPA

Euroopan johtaviin taidemuseoihin kuuluvassa Pradossa on näyttely homoseksuaalisuudesta maalaustaiteessa. Myös tärkeä Thyssen-Bornemisza -museo sivuaa teemaa, ja aihe on esillä kaupunginmuseoissa.

Urheilukilpailuja järjestetään juhlaväelle eri lajeissa. Teatterit kutsuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä erityisohjelmistolla ja lisäksi on elokuvafestivaali. WorldPride -oheisohjelma alkoi jo 23. kesäkuuta.

Kolmella juoksijalla kaksi sateenkaarilippua edessään.
Madridissa on juostu myös Diversity Race.Angel Diaz / EPA

Kaupungintalo on varustettu isolla sateenkaarilipulla, mutta niin on myös konservatiivijohtoisen aluehallituksen rakennus.

Kaksi vuotta sitten kaupunginjohdon hävinneet konservatiivitkin syleilevät nyt sukupuolista vapautta, vaikka se on vastoin katolisen kirkon linjaa.

Juhlan sponsorointiin osallistuvat suuryritykset mainostavat sateenkaarilipulla, ja kauppaliikkeet koristavat kirjavin värein ikkunansa.

Maailman suurin Gay Pride -paraati

World Priden odotetaan tuovan Madridiin satojen miljoonien eurojen tulot. Turvallisuudesta huolehtii 15 000 poliisia ja ensiaputyöntekijää. Poliisi on tarkistanut ja sinetöinyt viemäritkin kuin huippukokousten yhteydessä.

Kaupan näyteikkuna, sateenkaarilippu.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride näkyy Madridissa monin tavoin.J.P.Gandul / EPA

Lauantai-iltana Madridin keskustan täyttää Gay Pride -paraati homomiesten, lesbonaisten, biseksuaalien, transseksuaalien sekä muiden sukupuolisen vapauden puolesta.

Jo ennalta sen luvataan olevan maailman suurin Gay Pride -paraati. Kaupunki on varautunut 1,5 miljoonaan osallistujaan. Erääksi mielenosoitusteemaksi arvellaan nousevan homoseksuaalien kohtelu Venäjän Tšetšeniassa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and