Säpo: Ruotsissa tuhansia radikaaleja islamisteja

Ruotsissa oleskelevien radikaalien islamistien määrä on kasvanut nopeasti, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo.

Säpon päällikkö Anders Thornberg on antanut asiasta haastattelun uutistoimisto TT:lle.

Thornbergin mukaan väkivaltaan alttiita islamisteja oli vuonna 2010 Säpon arvion mukaan noin 200. Nyt luku on jo tuhansia.

Säpo listaa äärimielisiksi islamisteiksi sellaiset henkilöt, jotka ovat myötämielisiä vakivaltaisille liikkeille. Nämä henkilöt voivat mm. ottaa ääriliikkeiden toiminnasta mallia, rekrytoivat väkeä niihin tai keräävät niille rahaa.

Thornberg painottaa, että vain pienellä osalla mainituista henkilöistä on halua tai kykyä itse tehdä terroritekoja.

Suurin syy islamismin nousuun on terroristijärjestö Isisin levittämä propaganda, Thornberg kertoo. Islamistit ovat Isisin myötä yhä enemmän lyöttäytyneet yhteen.

– Aiemmin meillä oli erillisiä ryhmittymiä. Heitä oli Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Somaliasta, mutta he olivat erillään.

Terroriaikeita koskeva tiedustelutieto on myös lisääntynyt. Säpo saa nyt kuukausittain tuhansia vihjeitä terrorismista. Vihjeet voivat tulla yleisöltä, internet-kirjoituksista, Ruotsin omalta tiedusteluorganisaatiolta tai ullkomaisista tiedustelulähteistä.

Huolimatta islamistien kasvaneesta määrästä terrorismin uhka ei ole Säpon arvion mukaan korkeampi kuin vuonna 2010.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and