Sacré beurre! Voipula uhkaa Ranskan croissantteja

Ranskan ikoninen croissantti on uhattuna. Ranskan leipurit varoittivat tiistaina, että raaka-aineiden nopea hinnannousu on syönyt leipureiden katteita niin pahasti, että koko teollisuudenala on vaikeuksissa.

Tarkkaan ottaen kyse on voin hinnannoususta. Ranskan leivosvalmistajien edustajan mukaan voin hinta on vuodessa noussut 92 prosenttia. Hinnannousulla on merkitystä, sillä croissanttien ja useiden muiden ranskalaisten leivonnaisten raaka-aineesta noin neljäsosa on juuri voita.

Vuodessa voin hinnannousu on lisännyt leipureiden kustannuksia arviolta vajaat 70 miljoonaa euroa. Tulevaisuus ei näytä hyvältä. Leipurit pelkäävät, että voipula uhkaa vielä tämän vuoden aikana.

Leipurit toivovat, että kaupat ja kahvilat saavat vyörytettyä voin hinnannousun kuluttajien maksettavaksi. Tämä tarkoittaisi, että esimerkiksi croissantin hinta nousisi merkittävästi hyvin lyhyessä ajassa.

Ranskassa voin hinnan noususta syytetään Euroopan, mutta erityisesti Ranskan, kutistunutta maitotuotantoa. Vaikka maidon tuotanto on laskenut, sekä ulkomainen että kotimainen kysyntä ovat kasvaneet.

Ranskan maidontuottajat sanovat, että he ansaitsevat maidostaan vähemmän kuin sen tuottaminen maksaa. Euroopan markkinoilla on noin 350 000 tonnia ylijäämä maitojauhetta, mikä painaa maidon hintaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and