Saako Zuma kenkää? Etelä-Afrikka äänestää presidentin luottamuksesta

Etelä-Afrikan parlamentti äänestää tänään maata vuodesta 2009 johtaneen presidentti Jacob Zuman luottamuksesta.

Korruptiosta ja heikosta hallinnosta syytettyä Zumaa on yritetty erottaa luottamusäänestyksellä jo kahdeksan kertaa aikaisemmin, mutta hän on selvinnyt niistä kaikista.

Tällä kertaa äänestys suoritetaan kuitenkin nimettömänä, mikä saattaa koitua Zuman kohtaloksi. Hänen puolueellaan ANC:llä on parlamentissa 49 paikan enemmistö, mutta puolue on sisäisesti hajanainen. Nimetön äänestys saattaa houkutella häneen tyytymättömiä puolueen jäseniä äänestämään häntä vastaan.

Mikäli Zuma häviää äänestyksen, joutuvat sekä hän että koko Etelä-Afrikan hallitus eroamaan. Etelä-Afrikan valuutta randi vahvistui ja osakemarkkinat nousivat sen jälkeen kun parlamentin puhemies Baleka Mbete oli kertonut äänestyksen olevan nimetön.

Zuman kaudella maan talous on heikentynyt niin merkittävästi, että markkinat reagoivat positiivisesti mahdollisuuteen Zuman mahdollisesta erosta.

Ympäri Etelä-Afrikkaa on nähty laajamittaisia mielenosoituksia sekä Zuman puolesta että häntä vastaan. Maan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa mielenosoittajat tukkivat teitä palavin renkain ja kivin, vaatien Zuman eroa. Monet heistä kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin Zuman erottamista.

ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa rotuerottelupolitiikka apartheidin päättymisestä lähtien vuodesta 1994. Viime vuoden paikallisvaaleissa se saavutti nykyhistoriansa heikoimman vaalituloksen, ja kymmenettuhannet mielenosoittajat vaativat Zumaa eroamaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and