Ruotsissa ryöstömurhasta tuomittu mies todettiin syyttömäksi 13 vuoden jälkeen

Ruotsissa hovioikeus on todennut suomalaistaustaisen Kaj Linnan syyttömäksi ja vapauttanut hänet elinkautistuomiosta. Linna ehti istua vankilassa syyttömänä 13 vuotta. Hän on Ruotsin pisimpään syyttömänä istunut vanki.

Linnan vapauttamisesta kirjoittaa SVT:n suomenkielinen toimitus.

Linna tuomittiin elinkautiseen joulukuussa 2004 Pohjois-Ruotsin Kalamarkissa tehdystä ryöstömurhasta. Huhtikuussa 2004 ruotsalaisveljekset pahoinpideltiin raa'asti. Veljeksistä vanhempi kuoli, mutta nuorempi löydettiin elossa kaksi päivää pahoinpitelyn jälkeen.

Tekijä pakeni paikalta ja ryösti uhreilta noin 2 000 kruunua.

Eloonjäänyt pahoinpidelty tunnisti teosta epäillyn miehen, jolla kuitenkin oli alibi tekohetkelle. Epäilty kuitenkin vinkkasi poliisille toisesta miehestä, joka edelleen kertoi Linnan suunnitelleen veljesten ryöstämistä.

Vihjeketjun päätteeksi Ruotsin poliisi vapautti alkuperäisen epäillyn ja etsintäkuulutti Kaj Linnan. Linna pidätettiin heinäkuussa 2004 Walesissa ja tuomittiin elinkautiseen saman vuoden joulukuussa murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Linna kiisti syyllisyytensä, mutta sekä käräjä- että hovioikeus tuomitsivat Linnan syylliseksi, vaikka murhapaikalta ei löydetty teknisiä todisteita, jotka olisivat osoittaneet, että Linna olisi ollut paikalla.

Kolmas valitus poiki tulosta

Linna valitti tuomiostaan Ruotsin korkeimpaan oikeuteen: Kaksi ensimmäistä valitusta hylättiin, mutta viime vuoden joulukuussa korkein oikeus hyväksyi Linnan valituksen. Uusi oikeudenkäynti järjestettiin tänä keväänä.

Uudessa oikeudenkäynnissä Uumajan hovioikeus totesi Linnan syyttömäksi. Hovioikeuden mukaan ratkaisevaa oli se, että tapauksen päätodistaja muutti lausuntoaan. Epäselvyyksien vuoksi asia ratkaistiin Linnan eduksi.

– Tämä tuntuu hyvältä. Myös muiden kuin minun piti kuulla tämä. Hetki sitten olin tuomittu elinkautiseen, mutta nyt olen syytön, Linna kertoi heti tuomion kuultuaan.

Linna aikoo muuttaa pois Ruotsista vielä tällä viikolla. Hän aikoo vaatia Ruotsin valtiolta korvauksia syyttömänä istumastaan tuomiosta 25 miljoonaa kruunua eli reilut 2,5 miljoonaa euroa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and