Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyydet paljastuneet? Liikennehallituksen skandaali paisuu

Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyydet ovat saattaneet vaarantua, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter. Kyseessä on viimeisin käänne pari viikkoa paisuneessa tietovuotoskandaalissa.

Dagens Nyheterin mukaan sekä Ruotsissa että ulkomailla toimivien turvallisuuspoliisi Säpon ja puolustusvoimien agenttien henkilötietoja on voinut vuotaa julki. Se voi pahimmillaan vaarantaa heidän henkensä.

Rekisterit ulkoistettiin Tšekkiin

Tiedot ovat peräisin ajokorttirekisteristä, jonka Ruotsin liikennehallitus (Transportstyrelsen) on ulkoistanut teknologiayritys IBM:lle Tšekkiin. Tšekkiläisillä it-teknikoilla on ollut pääsy rekistereihin, vaikka heistä ei ole koskaan tehty turvatarkastuksia.

– Tämä on valtavan haitallista ruotsalaiselle tiedustelupalvelulle. Jos näiden henkilöiden identiteetit ovat paljastuneet, se uhkaa heidän henkeään. He ovat myös voineet joutua tarkkailun alaiseksi tietämättään, sanoo Dagens Nyheterin haastattelema nimetön lähde.

Liikennehallitus ulkoisti ajoneuvo- ja ajokorttirekisterinsä pidon vuonna 2015. Entisen pääjohtajan Maria Ågrenin kerrotaan tehneen tietoturvalakien vastaisia päätöksiä, ja rekisterien toimintaa alettiin hoitaa Tšekissä, Romaniassa, Serbiassa, Kroatiassa, Hollannissa ja Suomessa.

Muutakin tietoa voinut vuotaa

Ruotsalaisten ajokorttitietojen lisäksi arkaluontoista tietoa Ruotsin teistä, silloista ja satamista on voinut vuotaa Liikennehallituksesta ulkomaille. Ulkomaisilla it-työntekijöille on lisäksi ollut pääsy poliisin salaisiin rekistereihin rikollisista ja rikollisiksi epäillyksi.

SVT kertoi eilen perjantaina, että Ruotsin armeijan ajoneuvorekisterin tiedot olisivat vuotaneet ulkomaille. Liikennehallitus on kiistänyt tiedon. Armeija vastaa itse ajoneuvorekisteristään.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo suositteli Liikennehallituksen rekisterien ulkoistamisen takaisin vetämistä välittömästi marraskuussa 2015. Se aloitti esitutkinnan Liikennehallituksen Maria Ågrenia vastaan.

Ågren erotettiin Liikennehallituksesta tammikuussa, mutta tietovuoto tuli julki vasta heinäkuun alussa. Ågren tuomittiin noin 7 000 euron päiväsakkoihin tietovuodosta.

Skandaalia on jopa kuvattu Ruotsin hallituksen pahimmaksi kriisiksi. Dagens Nyheter ja Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ovat tehneet useita paljastuksia tietovuotoon liittyen.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and