Romahtaneen luolan kivettyneet luut mullistavat teoriaa lajimme synnystä

Homo sapiensin eli meidän nykyihmisten juurista on ollut varsin vakaa käsitys: ensimmäiset esivanhempamme elivät Itä-Afrikassa 200 000 vuotta sitten. Nyt kun Marokosta löytyneet lajimme luufossiilit ovat osoittautuneet 300 000-vuotiaiksi, vakiintunut teoria alkukodistamme järisee.

Kansainvälisessä tutkimuksessa päätellään, ettei nykyihminen olekaan peräisin vain yhdestä "Edenin puutarhasta", vaan olemme tulosta samanaikaisesta ja oletettua hitaammasta kehityksestä eri puolilla Afrikan mannerta.

Päätelmää tukee Etelä-Afrikasta aiemmin löydetty 260 000 vuoden takainen kallo, jossa on samoja piirteitä kuin pohjoisafrikkalaisen Marokon löydöissä. Vanhimmat varmat Homo sapiens -fossiilit olivat tätä ennen vajaan 200 000 vuoden takaa Itä-Afrikasta Etiopiasta.

Muualta Afrikasta tunnetaan fossiileja, jotka eivät loksahda vanhaan teoriaan. Tiedeyhteisön tehtäväksi jää vääntää kättä siitä, istuvatko ne uuteen päätelmään.

Tutkija kummasteli leukaluuta jo 1980-luvulla

Jebel Irhoudista Marokosta löydettiin ensimmäiset kivettyneet luut ja kivityökalut jo 1960-luvun alussa, mutta niiden arveltiin kuuluneen 40 000 vuotta sitten eläneille neandertalinihmisille.

Toinen uuden tutkimuksen johtajista on paleoantropologi Jacques Hublin saksalaisesta Max Planck -instituutista. Hän sai 1980-luvulla nähdäkseen Jebel Irhoudista löydetyn leukaluun. Sen piirteet olivat osittain niin modernit ja toisaalta niin muinaiset, ettei hän osannut sovittaa niitä millekään lajille.

Rahoituksen ja aikaa kaivauksille Hublin sai vasta runsas vuosikymmen sitten. Romahtaneesta kalkkikiviluolasta on kaivauksissa löytynyt aiempien fossiilien lisäksi kallon kappale, leukaluu, hampaita ja raajojen luita.

300 000 vuotta sitten ne olivat kuuluneet kolmelle aikuiselle, yhdelle nuorelle ja noin kahdeksanvuotiaalle lapselle.

Kuusi piikivestä lohkottua terää.
Jebel Irhoudin piikiviset terät – tai niiden materiaali – tuotiin noin 50 kilometrin päästä. Mohammed Kamal / Max Planck -instituutti

Lisäksi löytyi eläinten luita, joissa on syömäjälkiä, ja piikivisiä teriä. Monet niistä olivat tutkijoiden onneksi päätyneet tuleen ja voitiin sen vuoksi ajoittaa. Samalla saivat iän myös luut. DNA-tutkimus ei onnistunut.

Termoluminenssi- eli lämpösäteilyajoitus perustuu siihen, että kuumuus nollaa savi- ja kiviesineiden mineraalien energian. Siten iän laskennalle saadaan alkupiste. Energiaa alkaa kerääntyä uudelleen, kun esineet joutuvat takaisin maahan.

Piikiviset terät, jotka ilmeisesti kiinnitettiin puiseen varteen, tukevat Hublinin ja hänen työtoveriensa teoriaa nykyihmisen kehittymisestä samaan aikaan eri puolilla Afrikkaa. Samalla tavoin valmistettuja teriä samalta ajalta tunnetaan monista paikoista, mutta tekijöitä ei ole tiedetty.

Gasellitko houkuttelivat Jebel Irhoudiin?

Jebel Irhoudin työkalujen käyttelijöitä kuvaillaan kaltaisiksemme, vaikkakin rotevammiksi. Kasvot olivat varsin samanlaiset kuin meillä, mutta aivokoppa oli pitkulaisempi. Se kertoo, että myös aivojen muoto oli erilainen, vaikka aivoilla ei ollut kokoeroa.

Mutta mikä teki juuri Jebel Irhoudista paikan, johon ihmiset päättivät asettua? Se kummastuttaa tutkijoita, sillä alueella ei ole työkalujen äärimmäisen tärkeää raaka-ainetta piikiveä.

Se tuotiin tai haettiin kymmenien kilometrien päästä. Jebel Irhoudissa ihmiset teroittivat työkalujaan yhä uudelleen, sillä uusia siellä ei ollut saatavilla.

Ehkä kyse ei ollutkaan asuinpaikasta, vaan sinne palattiin syystä tai toisesta tilapäisesti. Ehkä gasellinmetsästysmahdollisuudet olivat siellä poikkeuksellisen mainiot. Ainakin gasellinluita ja nuotiopaikkoja on löytynyt paljon.

Luiden halkaisu kertoo ihmisten nautiskelleen lihan lisäksi rasvaista luuydintä. Fossiileja jäi myös nilviäisten ja strutsinmunien syönnistä.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa. Hublinin lisäksi tutkimusta johti Abdelouahed Ben-Ncer Marokon kansallisesta arkeologisesta instituutista.

Verkkosivuillaan tuloksista kertovat myös Max Planck -instituutti, Grifftihin yliopisto ja Kalifornian yliopisto, Davis.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and