Ranskassa sammutellaan metsäpaloja – tutkija: Joku raja koristekasveille puutarhassa

Suomessa ei tänä kesänä ole kovin paljon kuumasta ja kuivuudesta kärsitty, mutta Välimeren seudulla tilanne on eri.

Muun muassa Etelä-Ranskassa maastopalot ovat riehuneet siihen malliin, että mediassa on jo väläytetty erityistä sääntelyä koristekasvien käyttöön.

Vihreä välimerensypressi, oleanteri tai tuija voi nimittäin näyttää puutarhassa hienolta, mutta pahimmassa tapauksessa tuikata talon tuleen, jos maastopalo lähestyy metsästä tai kuivasta pensaikosta.

– Koristekasvit voivat johtaa liekit tontille tai asuinrakennukseen, sanoo sanomalehti Le Monden haastattelema tutkija Anne Ganteaume, jonka tutkimusryhmä selvittää eri kasvilajien palo-ominaisuuksia Ranskan maatalouden ja ympäristön tutkimuslaitoksessa Irsteassa.

Ganteaume toivoo, että julkinen valta puuttuisi asiaan ja koristekasvien käyttöä metsiköiden reuna-alueilla ohjattaisiin määräyksin – samaan tapaan kuin pusikoiden raivaamisesta metsien ja pensaikoiden reunoilta jo säädetään.

Maanomistajat on tietyillä eteläisen Ranskan paloriskialueilla velvoitettu taistelemaan pusikoitumista vastaan. Maastosta on sakon uhalla poistettava herkästi syttyvää kasviainesta kuten puiden oksia ja heinää, jotka voivat ruokkia tulipaloja.

– Kaikki kasvit palavat, mutta koristekasveista aiheutuvaa riskiä voidaan pienentää, muotoilee tutkimuslaitos.

Välimerensypressi on palopommi

Tutkija Anne Ganteaumen mukaan monet Etelä-Ranskassa yleiset kasvit syttyvät palamaan vaarallisen helposti.

Esimerkiksi välimerensypressi on melkoinen palopommi siinä mielessä, että sen kuivuneet neulaset pysyvät kiinni puussa vuosia. Liekeille on tarjolla siis runsaasti syttymisherkkää biomassaa.

Asukkaat tarkastelivat tuhoja metsäpalon jäljiltä lähellä Nizzaa heinäkuussa 2017.
Asukkaat tarkastelivat tuhoja metsäpalon jäljiltä lähellä Nizzaa heinäkuussa 2017.Sebastien Nogier / EPA

– Puut muuttuvat soihduiksi, Ganteaume kuvaa sanomalehti Le Figaron jutussa.

Kaikesta huolimatta Ganteaume ja hänen kollegansa eivät ole riistämässä Provencen puutarhureilta koristekasveja kokonaan, vaan tarkoitus on pikemminkin opastaa eri lajien järkevään käyttöön.

Maatalouden ja ympäristön tutkimuslaitos on julkaissut puutarhurien avuksi oppaan (pdf), jossa listataan värikoodein eri kasvien syttymis- ja palo-ominaisuuksia eri ympäristöissä. Ajatus on auttaa valitsemaan oikeat kasvit erilaisiin puutarhaolosuhteisiin ja myös sijoittamaan ne niin, että maastopalon leviämisen riski olisi mahdollisimman pieni.

Tärkeää olisi esimerkiksi välttää pensasaitojen rakentamista asumusten lähelle, linjaa Ganteaume.

– Niistä tulee varsinainen kudelanka tulen leviämiselle, hän sanoo.

Yhtä lailla ne voivat avittaa palon karkaamista tontilta maastoon.

Tuhansia hehtaareja palanut

Maastopalot ovat riehuneet tällä viikolla Etelä-Ranskassa ja Korsikassa tuhansien hehtaarien alueella, ja yli 10 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan kodeistaan.

Joka vuosi pelkästään Provence-Alpes-Côte d’Azurin hallintoalueella Ranskan kaakkoiskulmassa syttyy noin 850 paloa. Suurin osa niistä saa alkunsa ihmisen toiminnasta.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tutkija Anne Ganteaume muistuttaa, että suurin osa Välimeren alueen kasveista on paitsi sopeutunut paloihin, myös uusiutuu niiden myötä.

Esimerkiksi alepponmänty pudottaa siemenensä, kun ympäristön lämpötila nousee äkillisesti. Palon jälkeen sen taimet pääsevät kasvamaan hedelmällisessä maaperässä, ilman isojen kasvien varjoa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and