Ranskassa lääkärit suuttuivat valtiosihteerin lausunnoista – “Ei, synnytyslääkärit eivät pahoinpitele potilaitaan”

– Ei, rouva valtiosihteeri, synnytyslääkärit eivät pahoinpitele potilaitaan, lukee avoimessa kirjeessä, jonka Ranskan gynekologien ja synnytyslääkärien yhdistys julkaisi maanantaina.

Ammattikunnan ovat suututtaneet lausunnot, joita sukupuolten tasa-arvosta vastaava valtiosihteeri Marlène Schiappa antoi viime viikolla.

Työsuunnitelmiaan senaatissa selostanut Schiappa sanoi, että Ranskassa kolmelle neljästä synnyttäjästä tehdään episiotomia eli välilihan leikkaus, kun Maailman terveysjärjestö WHO pitää järkevänä noin 20–25 prosentin tasoa.

Synnytyksissä ryhdytään toimenpiteisiin ilman synnyttäjän suostumusta ja tehdään väkivaltaa, hän muotoili.

– Se näyttää kohdistuvan erityisesti ulkomaalaistaustaisiin, hyvin nuoriin sekä vammaisiin naisiin, Schiappa sanoi ja kertoi tilanneensa leikkauksista uuden kansallisen tason selvityksen.

Episiotomia on kirurginen toimenpide, jossa emätintä laajennetaan synnytyksen helpottamiseksi ja kudosrepeämien riskin vähentämiseksi. Joidenkin mielestä toimenpiteellä on pelottavakin maine.

Suomessa episiotomia tehtiin toissa vuonna 21 prosentille alatiesynnyttäjistä.

“Ei pidä poimia blogeissa pyöriviä tietoja”

Synnytyslääkärit ovat Schiappan puheista kauhuissaan. Lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja syyttää valtiosihteeriä ammattikunnan mustamaalaamisesta ja väärän tiedon levittämisestä.

Lääkärien mukaan Schiappalla on ensinnäkin luvut pielessä. Uusimman, vuonna 2010 tehdyn selvityksen mukaan episiotomiaa ei suinkaan tehdä 75 prosentille synnyttäjistä vaan 27 prosentille, yhdistys toteaa.

Tällaiset korkealta tasolta tulevat puheet ovat vahingollisia ja omiaan heikentämään luottamusta hoitohenkilökuntaan, lääkärit pelkäävät.

– Hallituksen jäsenen ei pitäisi poimia puheisiinsa blogeissa pyöriviä tietoja, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, professori Israël Nisand ja arvostelee Schiappaa populismista.

Schiappa ryhtyi maanantaina puolustukseen. Hän myönsi, että episiotomioita tehdään nykyään aiempaa vähemmän, mikä johtuu pitkälti synnytyslääkärien yhdistyksen suosituksista.

Valtiosihteeri seisoo silti omien lukujensa takana. Ne ovat hänen mukaansa peräisin kyselystä, jonka hänen perustamansa Maman Travaille ("Äiti tekee työtä") –nettimedia teki noin tuhannelle äidille vuonna 2013.

– Synnytykseen liittyvän pahoinpitelyn kaltaisia tabuja täytyy voida poistaa, Schiappa sanoo.

Emmanuel Macron ministereineen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja pääministeri Edouard Philippe poseeraavat hallituksen naisministerien kanssa toukokuussa 2017. Marlène Schiappa on takarivissä toinen oikealta.Philippe Wojazer / EPA

Macronin tasa-arvolähettiläs pysyy otsikoissa

Synnytysjupakka ei ole ensimmäinen kerta, kun presidentti Emmanuel Macronin tasa-arvoasioiden valtiosihteeri on otsikoissa.

34-vuotias Marlène Schiappa on entinen mainosalan ammattilainen, kirjoittaja, bloggaaja ja kahden lapsen äiti, joka liittyi Macronin kampanjatiimiin viime vuonna. Häntä on kuvattu väriläiskäksi, kaavojen rikkojaksi ja yhdeksi Macronin lupaaman uudistuksen kasvoista.

Kaikkia hänen tyylinsä ei ole miellyttänyt.

Etenkin oikeistossa ovat ärsyttäneet Schiappan puheet Ranskan sovinistisesta kulttuurista, arvokonservatiiveja muun muassa hallituksen suunnitelmat avata hedelmöityshoidot sinkkunaisille ja naispareille.

Esiin on kaivettu Schiappan vanhoja kommentteja muun muassa imetyksestä ja äitiydestä yleensä. Kesän mittaan hänen on muun muassa huhuttu kirjoittaneen eroottisia romaaneja peitenimellä.

Viime aikoina Schiappan lausunnot ovat olleet paitsi lääkäreiden, myös feministijärjestöjen ja ammattikasvattajien hampaissa. Schiappa nimittäin otti viime viikolla esiin myös mahdollisuuden myöntää erityinen pätevyystodistus pienten lasten vanhemmille.

Marlene Schiappa
Ranskan tasa-arvoasioiden valtiosihteeri Marlène Schiappa.AOP

Kyse olisi eräänlaisesta kokemusdiplomista, jonka äiti tai isä voisi hankkia oltuaan kotona lasten kanssa. Ajatuksena olisi auttaa työelämään varsinkin nuoria naisia, joilla ei ole muodollista koulutusta tai työkokemusta.

– Heitä, jotka pystyvät työhaastattelussa kertomaan vain sen, että ovat kasvattaneet lapsia, Schiappa sanoi.

Hän on kiirehtinyt täsmentämään, että suunnitelma on vasta harkinnan asteella eikä todistuksia ole tarkoitus noin vain jakaa. Sosiaalisessa mediassa hanke on kuitenkin kiihdyttänyt, ja osa varhaiskasvatuksen ammattilaisista on kokenut, että heidän työtään vähätellään.

– Ammattilaisuuteen vaaditaan paljon enemmän kuin lapsen perään katsomista, sanotaan nettiadressissa, joka on kerännyt tuhansia nimiä.

Hallitus leikkaa – myös tasa-arvobudjetista

Feministijärjestöiltä diplomisuunnitelma sai jo keväällä kylmän vastaanoton. Niiden mukaan hallituksen pitäisi pikemminkin keskittyä edistämään työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Se, että hanke kaivetaan uudelleen esiin nyt, on osa mediastrategiaa, jonka tarkoituksena on hukuttaa meneillään oleva keskustelu budjettileikkauksista, arvelee Osez le féminisme -järjestön tiedottaja Raphaëlle Rémy-Leleu.

Macronin hallitus on nimittäin muiden säästöjensä ohella leikkaamassa myös tasa-arvoasioiden valtiosihteerin naisten oikeuksia koskevaa budjettia.

Alle 30 miljoonan euron budjetti on Ranskan mittakaavassa jo valmiiksi pieni, ja noin 25 prosentin leikkaukset ovat suhteellisesti suuremmat kuin muilla hallinnonaloilla. Järjestöt eivät olekaan unohtaneet muistuttaa Macronin vaalilupauksista: ehdokas esiintyi suurena feministinä ja puhui sukupuolten tasa-arvosta yhtenä viisivuotiskautensa tärkeimmistä aiheista.

Tasa-arvoasioille ei kuitenkaan omistettu edes ministeriötä, vaan salkku annettiin pääministerin alaisuudessa toimivalle valtiosihteerille. Ja nyt näistä rahoista ollaan nipistämässä.

Valtiosihteeri Schiappa tosin on luvannut, että rahoitusta saavien järjestöjen toiminta ei ole leikkausten takia vaarantumassa.

Jutussa on käytetty lähteenä mm. Le Monden, Le Figaron, Libérationin, L'Obsin ja The Guardianin nettisivuja.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and