Ranskan presidentti Macronille luvassa jättipotti myös parlamenttivaaleista

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kausi on alkanut vahvasti. Suurin osa ranskalaisista on uuteen presidenttiinsä tyytyväisiä – nekin, jotka eivät häntä alun perin kannattaneet.

Yksi käännynnäisistä on Walter-niminen eläkeläismies, joka kertoo äänestäneensä tähän asti aina konservatiivista oikeistoa. Nyt hän pohtii siirtymistä Macronin keskustaliberaalin puolueen kannattajaksi, sillä uusi presidentti on yllättänyt hänet positiivisesti.

– Luulen, että ranskalaiset ovat seuranneet ylpeinä nuoren presidenttimme esiintymisiä esimerkiksi Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin rinnalla. Myös hänen englanninkielen taitonsa on tehnyt vaikutuksen, Walter totesi.

Clive ja Walter istumassa puistonpenkillä.
Pariisilaiset Clive ja Walter pohtivat, ketä äänestä parlamenttivaaleissa. Vaaka tuntui kallistuvan Macronin puolueen suuntaan.Annastiina Heikkilä / Yle

Moni kehuu Macronin diplomaattista osaamista. Alex-niminen opiskelija arvelee, että onnistuminen sisäpolitiikassa tulee olemaan presidentille haastavampaa.

– Macron vaikuttaa kuitenkin itsevarmalta ja käyttäytyy niin kuin Ranskan johtajan pitääkin, Alex sanoi.

Alex joen rannalla.
Oikeustieteen opiskelija Alex kertoo, että uuden presidentin ulkopoliittinen osaaminen on tehnyt häneen vaikutuksen.Annastiina Heikkilä / Yle

Macron-ilmiö näkyy jo asuntojen hinnoissa

Etenkin pääkaupungissa Pariisissa puhutaan jo positiivisesta Macron-ilmiöstä. Nuoren ja liberaalin presidentin valinnan arvioidaan muun muassa piristäneen kaupungin asuntokauppaa, kun usko Ranskan talouskasvuun on voimistunut.

– Ranskan politiikka on ollut viime vuosina yhtä kiistelyä. Macron edustaa minulle toivoa: hän on nuori, innokas ja edistyksellinen, pariisilainen Sylvie sanoi.

Macronin lupaileman uudistushenkisen politiikan onnistuminen vaatii kuitenkin selvää voittoa sunnuntain parlamenttivaaleissa. Kaksivaiheisessa vaalissa valitaan 577 edustajaa parlamentin alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen.

Pystyäkseen toteuttamaan vaalilupauksiaan, kuten työnlain ja eläkejärjestelmän remonttia, pitäisi Macronin Tasavalta liikkeessä eli République En Marche (REM) -puolueen saada haltuunsa yli puolet edustajan paikoista. Tehtävä on haastava, sillä puolue on vasta vuoden vanha, ja iso osa sen parlamenttivaaliehdokkaista on poliittisia untuvikkoja.

Ministerikohut eivät näytä verottavan suosiota

Verrattain tuntemattomilla ehdokkailla onkin käynnissä vimmainen kampanjointi ympäri Ranskaa. Itäpariisilaisella torilla äänestäjien kysymyksiin vastaili heistä yksi, 27-vuotias Pierre Person.

Macronin puolueen nuori parlamenttivaaliehdokas Pierre Person väitteli aamutorilla eläkeuudistuksesta.
Macronin puolueen nuori parlamenttivaaliehdokas Pierre Person väitteli aamutorilla eläkeuudistuksesta.Annastiina Heikkilä / Yle

– En halua arvailla, miten tässä käy. Toivon hartaasti, että Macron saa taakseen vankan enemmistön. Muuten olemme seuraavat viisi vuotta taas jumissa, mikä olisi ranskalaisten kannalta harmillista, Person sanoi.

Macronin nuori suojatti herätti aamutorilla ainakin selvästi enemmän huomiota kuin kukaan muu paikalle saapuneista ehdokkaista. Ostoksille tullut vanhempi pariisilaisnainen tenttasi Personia eläkeuudistuksesta.

– Kyllä hän vastaili kysymyksiini ihan vakuuttavasti, mutta epäröin yhä äänestämistä. Edellinen presidenttimme kun lupaili hänkin kaikenlaista, mutta sanat eivät sitten muuttuneet teoiksi, Evelyne sanoi.

Mielipidekyselyt povaavat Macronin puolueelle joka tapauksessa jättipottia eli ehdotonta enemmistöä parlamentin alahuoneeseen. Hallituksen uusiin ministereihin viime viikolla liitetyt väärinkäytöshuhut eivät näytä nekään juuri verottaneen äänestysintoa.

Presidenttivetoisessa Ranskassa parlamenttivaalit ovatkin eräänlainen presidentin suosion ja hänen liikkumavaransa mittauskohta. Kansalaiset äänestävät siis joko Macronin puolesta tai häntä vastaan. Toistaiseksi poliittiset tuulet tuntuvat nuorelle presidentille hyvin suosiollisilta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and