Ranskan parlamenttivaaleissa äänestysinto aiempaa laimeampaa

Ranskan parlamenttivaaleissa oli puoleenpäivään mennessä antanut äänensä 19,2 prosenttia äänioikeutetuista, kertoi Ranskan sisäministeriö. Äänestysinto on näin matalampi kuin vuoden 2012 vaaleissa, jolloin vastaava luku oli 21,06.

Vuonna 2007 oltiin vieläkin korkeammalla 22,5 prosentissa.

– Liikkeellä on huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin presidentinvaalien aikana. Voi olla, että moni käy äänestämässä vasta hellepäivän päätteeksi, mutta nyt näyttää siltä, että parlamenttivaalit eivät ole syystä tai toisesta kiinnostaneet, kertoo Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Marine Le Pen ojentaa äänestyslippua.
Kansallisen rintaman johtaja ja ehdokas Marine Le Pen äänesti aamupäivällä Henin-Beaumont’ssa.Thibault Vandermersch / EPA

Presidentti Emmanuel Macron kävi antamassa äänensä Pohjois-Ranskassa aamupäivällä. Hänen Tasavalta liikkeessä -puolueelleen on ennustettu isoa äänisaalista ja jopa ehdotonta enemmistöä.

Ennusteiden mukaan se saisi 397-427 edustajaa 577-jäseniseen parlamenttiin.

– Tällainen tulos olisi historiallinen ja merkitsisi vanhojen valtapuolueiden romahdusta. Vanha oikeisto on jäämässä kauas Macronin luvuista ja sosialistipuolue on kutistumassa jopa pienpuolueeksi, Heikkilä sanoo.

Ensimmäisiä tuloksia iltayhdeksän jälkeen

Marine Le Penin Kansallisen rintaman ennustetaan saavan noin kymmenen edustajapaikkaa. Se olisi pettymys Le Penille, mutta silti merkittävä lisäys nykyiseen kahteen verrattuna.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat isoissa kaupungeissa iltayhdeksältä Suomen aikaa. Silloin saadaan ensimmäiset tulosennusteet. Lopullinen tulos kuitenkin selviää vasta viikon kuluttua, sillä vaaleisa järjestetään myös toinen kierros.

Lue myös: Kuinka vankan tuen presidentti Macron saa uudistustensa toteuttamiseen? – Tästä on kyse Ranskan parlamenttivaaleissa

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and