Putinin vierailun kulisseissa: Venäläistoimittajat poimivat mansikoita ja ihastelivat kalakeittoa

SAVONLINNA – Onko täällä jo suppilovahveroita?

Sienikausi kiinnosti venäläistoimittajaa, kun presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista vielä odoteltiin.

Pian huomio kiinnittyi myös hotelli Punkaharjun pihaa reunustaviin heinikkoihin. Kun tieto tapaamisen reilusta myöhästymisestä alkoi levitä, ensimmäiset venäläistoimittajat hyppäsivät etsimään metsämansikoita.

Luonnosta kiinnostuneiden joukossa oli sellaisiakin julkkiksia kuin Kommersantille kirjoittava venäläistoimittaja Andrei Kolesnikov, joka kuuluu Putinin luottotoimittajiin.

Niin sanottu "Kremlin pool" eli presidentin tapaamisia seuraava venäläisten tiedotusvälineiden toimittajien joukko on varmasti tottunut tappamaan aikaa luovilla tavoilla, sillä Putinin aikataulut venyvät usein. Tällä kertaa tapaaminen pääsi alkuun noin 45 minuuttia myöhässä.

Mansikka-apajien reunalle Kolesnikovia tervehtimään ilmestyi tupakalle myös presidentin hallinnon entinen päällikkö Sergei Ivanov, joka vitsaili tupakansavun pitävän hyttyset loitolla.

Suomi – ja mitä ilmeisimmin Suomen hyttyset – ovat Ivanoville tuttuja jo 1980-luvulta, jolloin hän työskenteli Suomessa.

Emäntä tyytyväisenä, suomalaistoimittajat eivät

Kun presidenttien tapaaminen oli tiedotustilaisuuksineen ohi, hotelli Punkaharjun emäntä Saimi Hoyer kiitti henkilökuntansa jäseniä onnistuneesta vierailusta.

Ylelle Hoyer kertoi olevansa tyytyväinen ja ylpeä vierailun onnistumisesta, mutta myös valmis nukkumaan pari päivää.

Suomalaistoimittajien päivä ei ollut aivan yhtä onnistunut.

Suomen ja Venäjän presidenttien tiedotustilaisuuksissa on ollut normaalina käytäntönä, että kummankin maan toimittajat saavat kysyä saman verran kysymyksiä. Monesti kummallekin maalle on luvattu kaksi kysymystä, joiden sisällöstä ja kysyjästä toimittajat sopivat keskenään.

Näin piti mennä myös torstaina, mutta suomalaistoimittajat saivat yllättäen kysyä vain yhden kysymyksen.

Toinen kysymys meni amerikkalaiselle CNN:lle. Kysymyksen esitti CNN:n Moskovan toimistossa työskentelevä Matthew Chance, joka tiedusteli, katuuko Putin koskaan, että Donald Trump on tullut valituksi Yhdysvaltain presidentiksi.

Chance kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen Ylelle, että oli tiedustellut mahdollisuutta kysymykseen presidentin kansliasta, ja saanut tapaamisen aikaan tietää pääsevänsä kysymään. Tiedotustilaisuuden ollessa aluillaan suomalaistoimittajille kerrottiin, että suomalaisten kysyjien järjestys on vaihtunut.

CNN ei ole päässyt kysymään Putinilta mitään noin kahteen vuoteen. Chance on tosin haastatellut Putinia vuonna 2008 yksinoikeudella.

Lue myös: USA:n pakotteet hallitsivat venäläismedian uutisointia Putinin Suomen-vierailusta – Niinistö esitettiin pakotteiden vastustajana

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and