Putin vastailee tuntitolkulla kansalaisten kysymyksiin – opposition mielenosoitukset ovat kuuma peruna

MOSKOVA Venäjän tärkein poliittinen show on nykyään Suora linja Vladimir Putinille -niminen suora tv-lähetys. Yksinkertaisuudessaan ohjelman idea on se, että tavallinen venäläinen voi esittää omat huolensa kerran vuodessa suoraan presidentille.

Ohjelmaa on esitetty vuodesta 2001 alkaen ja se näyttää olevan yhä suosittu. Ennakkoon kysymyksiä kerrotaan tulleen yli 1,6 miljoonaa.

Hallituksen sanomalehtenä tunnetussa Rossijskaja gazetassa Peskov harmittelee, että ihmisten mielestä joskus on helpompi saada yhteys suoraan presidenttiin kuin oman alueen hallintoon. Paikallishallinto koetaan tylyksi ja haluttomaksi auttamaan ihmisiä arkisissa ongelmissa.

Presidentin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tänäkin vuonna kansalaisten suurimpia huolenaiheita ovat sosiaaliset kysymykset, kuten palkat, eläkkeet, sosiaalituet, asuminen ja terveydenhoito.

Putin kommentoi myös ulkopolitiikkaa

Toki presidentin pakeillekin on hankala päästä. Useita tunteja kestävässä lähetyksessä Putin ehtii vastata noin sataan ennalta tarkoin valittuun kysymykseen.

Joukossa on aina muutama ulkopolitiikkaan liittyvä kysymys. Venäjän valtion ykköskanavan Pervyi kanalin uutislähetyksessä on jo ennakkoon näytetty yksi Venäjän ulkosuhteita käsittelevä kysymys.

– Me autamme Syyriaa, Ukrainaa ja muita maita, mutta silti Ukraina ja Yhdysvallat syyttävät meitä. Miksi näin on, kysyy pieni poika presidentti Putinille lähettämässään videopuhelussa.

Opposition liikehdintä on vaikea aihe

Tänä vuonna kiinnostaa erityisesti se, miten Putin reagoi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kokoon kutsumiin mielenosoituksiin ja korruptiosyytöksiin, joita Navalnyi on kohdistanut vallanpitäjiin.

Navalnyi julkaisi maaliskuussa videon, jossa hän syyttää pääministeri Dmitri Medvedeviä miljardiomaisuuden haalimisesta korruptiorahoilla. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä korruptiosyytösten aiheuttama liikehdintä oli syy siihen, ettei Putinin suoraa linjaa tänä vuonna järjestetty tavalliseen tapaan huhtikuun puolivälissä.

Navalnyin maanantaina toistamiseen järjestämät mielenilmaukset ympäri Venäjää tekevät korruptiosta entistäkin kuumemman perunan. Yleisesti uskotaan, että Putinin on jotenkin kommentoitava opposition korruptionvastaista liikehdintää.

Suora linja Vladimir Putinille -ohjelma esitetään tänään torstaina klo 12 alkaen Venäjän kolmella tärkeimmällä tv-kanavalla. Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kommentoi lähetyksen kulkua Twitterissä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and