Puolassa kiistelty korkeinta oikeutta koskeva lakiesitys menee lisävalmisteluun

Puolan parlamentti on lähettänyt kiistellyn korkeimman oikeuden tuomareiden nimittämistä koskevan lakiesityksen takaisin valmisteluun.

Parlamentti päätti äänin 434–6, että lakiesitys palautetaan oikeus- ja ihmisoikeusasioita käsittelevään valiokuntaan.

Esitetty laki antaisi poliitikoille oikeuden nimittää korkeimman oikeuden jäsenet ja järjestellä sen työtä uudelleen. Nyt nimitysoikeus on lakimiehillä.

Kiista on uusin konflikti, joka liittyy Puolaan johtavan konservatiivisen Laki ja oikeus -puoleen politiikkaan.

Jatkokäsittelyn aikataulu on auki

Parlamentin oppositio on tehnyt lakiesitykseen yli tuhat korjausehdotusta.

Oikeus- ja ihmioikeusasioiden komission puheenjohtaja Stanislaw Piotrowicz sanoo, että jatkokäsittelyn aikataulua ei tiedetä. Lukuisten muutosesitysten on hänen mukaansa tarkoitus vaikeuttaa komission työtä.

Opposition mukaan nykyinen lakiesitys rikkoo demokratian periaatetta, jonka mukaan lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta on pidettävä erillään.

EU-komissio antoi Puolalle varoituksen

Euroopan Unionin komissio kehotti keskiviikkona Puolaa lykkäämään lakiesityksen hyväksymistä. Komission mukaan kaavaillut uudistukset vaarantavat tuomareiden riippumattomuuden ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen.

EU päättää ensi viikolla aloitetaanko Puolaa vastaan uusi tutkinta siitä, rikkooko se EU:n sopimuksia.

– Olemme erittäin lähellä seitsemänne artiklan käynnistämistä, sanoi EU:n komission varapuheenjohtaja Frand Timmermans Brysselissä.

Seitsemännen artiklan käyttöönotto merkitsisi sitä, että Puolan ministerit voivat menettää äänioikeuden unionin päätöksentekoelimissä.

Lähteet: Reuters, AP, STT

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and