Puolan presidentti allekirjoitti lain, joka antaa oikeusministerille oikeuden irtisanoa tuomioistuinten puheenjohtajia

Presidentti – ja oikeustieteen tohtori – Andrzej Duda yllätti eilen liittolaisensa, kansallismielisen ja oikeistolaisen Laki ja oikeus -puolueen jättämällä hyväksymättä puolueen ajamaan oikeusuudistukseen kuuluvat kaksi lakia. Laki ja oikeus -puolueella on enemmistö parlamentin molemmissa kamareissa.

Presidentti Duda lähetti lait takaisin parlamentin alahuoneeseen ja kertoi esittävänsä tilalle kahta uutta lakiehdotusta kahden kuukauden sisällä, konsultoituaan asiantuntijoita.

Palautetuista laeista toinen olisi antanut oikeusministerille – joka toimii myös Puolan ylimpänä syyttäjäviranomaisena – oikeuden irtisanoa korkeimman oikeuden tuomarit ja valita tilalle uudet. Toinen laki puolestaan olisi muuttanut tuomareita nimittävän kansallisen neuvoston toimintaa niin, että poliitikkojen määräysvalta tuomarinimityksissä olisi kasvanut.

Tänään Duda hyväksyi lakipakettiin kuuluvan kolmannen lain, joka antaa oikeusministerille valtuudet irtisanoa ja nimittää alempien tuomioistuinten puheenjohtajia.

Näin siitä huolimatta, että oppositio järjesti eilen useassa kaupungissa mielenosoituksia sen puolesta, että myös nyt allekirjoitetusta laista luovuttaisiin.

Myös Euroopan unioni on ilmaissut huolensa oikeusuudistuksesta ja katsonut sen rapauttavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä. EU on uhannut vastatoimilla Puolaa, jos se ei luovu uudistuksesta.

Lähteet: AP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and