PS:n viimeisessä puheenjohtajatentissä vaadittiin tehokkaita käännytyksiä, kansalaisuuslain kiristystä ja pantaa nilkkaan

Lontoossa myöhään lauantai-iltana tehty terrori-isku avasi sunnuntaina perussuomalaisten viimeisen puheenjohtajapaneelin Helsingissä.

Kaikki viisi tenttiin osallistunutta ehdokasta nostivat kätensä pystyyn, kun heiltä kysyttiin, pitävätkö he mahdollisena, että vastaava terrori-isku sattuu vuoden sisällä Suomessa.

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho nopeuttaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä. Terho pitää suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin turvallisuusuhkana.

Maahanmuuttoon liittyvät vastaukset kirvoittivat yleisöltä eniten aplodeja, kuten Harjavallan perussuomalaisten Riku Nevanpään ehdotus.

– Ulkomaalaisvalvontaan lisää resursseja. Ellei muuta niin nilkkapanta, Nevanpää sanoi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kiristäisi kansalaisuuslakeja eli kansalaisuuden myöntämisen ehtoja ihmisille, jotka jo asuvat Suomessa tai Euroopassa.

Jos luette lehtiä, selvää on ainakin, ketä kokoomus ei ainakaan halua PS:n puheenjohtajaksi. Jussi Halla-aho

Kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho lisäisivät viranomaistiedustelun mahdollisuutta.

– Meidän lainsäädännössä tulisi olla massavalvonnan mahdollisuus, Ruoho sanoo.

– Vakavissa rikoksissa olen valmis rajoittamaan ihmisten vapaata liikkuvuutta, Meri sanoo.

Kuudes ehdokas, oululainen Raimo Rautiola ei osallistunut paneeliin.

Halla-aho: Minua kokoomus ei ainakaan halua

Kaikki ehdokkaat vakuuttivat kykenevänsä hallitusyhteistyöhön keskustan ja kokoomuksen kanssa.

– Tulen vaatimaan erittäin tiukasti että meille tärkeistä asioista pidetään kiinni. Hallituksessa ei olla siksi että se on kivaa vaan koska siellä toteutaan hallituksen ohjelmaa, sanoi Sampo Terho.

Esille nousi Lännen Median uutinen, jonka mukaan hallituksen sisällä on suunniteltu perussuomalaisen eduskuntaryhmän jakamista, jos Jussi Halla-ahosta tulisi puheenjohtaja. Timo Soini on kiistänyt suunnitelmat.

Jussi Halla-aho arvioi, että hallitusyhteistyö voisi hänen johdossaan hankaloitua aluksi kokoomuksen vastentahtoisuuden takia.

– Jos luette lehtiä, selvää on ainakin, ketä kokoomus ei ainakana halua PS:n puheenjohtajaksi, Halla-aho sanoi.

– Tästä seuraa se, että hallitusyhteistyö muuttuu ainakin vähäksi aikaa hiukan hankalammaksi, koska kokoomuksella kova tarve todistaa että minun valintani ainakaan ei muuta hallituksessa mitään.

Haluatko sinä Jussi Halla-aho johtaa PS:ää?

Sampo Terho kysyi, haluaako Jussi Halla-aho todella puheenjohtajan tehtävään.

– Haluatko sinä johtaa puoluetta, onko se sinun oma halusi, Terho kysyi?

Halla-ahon mukaan ei ole mahdollista erottaa, mikä on hänen omansa, ja mikä kentän halu, mutta päätyi lopulta vastaamaan myöntävästi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisissa on erittäin voimakas kysyntä muutokselle hänen ajamaansa suuntaan.

– Halusin tai en, en voi välttää sitä että olen viimeisen 10–15 vuoden työn aikana profiloitunut näillä kysymyksillä.

– Katson että minulla on hyödyllistä annettavaa puheenjohtajana. Tästä seuraten kyllä, haluan johtaa perussuomalaiset kohti tulevaisuutta.

Jäsenhakemukset läpivalaistaan

Kaikilla puolueen jäsenillä on äänioikeus puheenjohtajavaalissa. Puheenjohtajavaalissa kysymyksiä on herättänyt se, miten ettei kaikkia jäsenhakemuksia ehditty käsitellä takarajaan mennessä. Tämän on epäilty vääristävän vaalitulosta.

Kaikki ehdokkaat lupasivat, että mikäli heistä tulee puheenjohtaja, tilanne ja puolueelle keväällä jätetyt jäsenhakemukset läpivalaistaan.

Miljardi asunnottomille

Ehdokkailta kysyttiin sitäkin, mihin he käyttäisivät rahan, jos budjettiin sujahtaisi ylimääräinen miljardi euroa.

Asunnottomille kämppiä kauhia määrä Helsingin ydinkeskustaan. Riku Nevanpää

Veera Ruoho käyttäisi rahan vanhustenhoitoon, Riku Nevanpää järjestäisi miljardilla eurolla asunnottomille koteja Helsingin ydinkeskustaan.

– Asunnottomille kämppiä kauhia määrä Helsingin ydinkeskustaan. Helsingin tonttimaa ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin jossain perämetsässäkään, Nevanpää pohti.

Entä naiset?

Perussuomalaisten kannatus on hiipunut alle kymmeneen prosenttiin. Ehdokkaita puhutti muun muassa, miten kannattajiksi saataisiin nykyistä enemmän naisia. Nyt naiskannattajia on 27 prosenttia.

Leena Meren mukaan on korkea aika, että PS tekee oman perhepoliittisen ohjelman. Hallituksessa puolue on tyytynyt vastustamaan kotihoidontukeen puuttumista.

– Olemme sanoneet, ettemme halua muuttaa mitään, mutta se ei ole vastaus, Meri sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten teemat puhuttelevat enemmän miehiä kuin naisia.

– Ristiriitaista on, että jos nainen äänestää naista se on edistyksellistä, jos mies äänestää vain miestä se on taantumuksellista, Halla-aho hymähti.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and