Professori Suomen ja Venäjän suhteista: “Molemmat miettivät tahoillaan, mitä tuo toinen minusta oikeasti ajattelee?”

Suomen presidentti Sauli Niinistön on nostettava esiin myös ikäviä puheenaiheita tapaamisessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Näin sanoo A-studiossa vieraillut kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto.

– Täytyy nostaa esiin turvallisuustilanne ja Krimin tilanne, vaikka isoa liikkumavaraa ei ole, Aalto sanoi.

Suomella ja Venäjällä on paljon kahdenvälisiä asioita, joista olisi hyvä puhua kohtuullisen suoraan, professori katsoo.

Tärkeitä keskustelunaiheita ovat esimerkiksi kaksoiskansalaisten asema, sekä se millaista informaatiota maissa levitetään naapurimaasta. Asioista olisi puhuttava nyt "oikeasti", koska Suomi ja Venäjä ovat ajautuneet "muukalaistumisen tielle", professori katsoo.

– Molemmat miettivät tahoillaan, mitä tuo toinen minusta oikeasti ajattelee? Ja voinko siihen luottaa enää samalla tavoin kuin aikaisemmin? Ja jos voin luottaa, niin missä kysymyksissä voin luottaa? Aalto muotoili.

Onko Suomi ylivarovainen Venäjän suhteen?

Professorin mukaan Suomi ei suhteessa Venäjän sananvapaustilanteeseen ole yhtä ärhäkkä kuin Tanska tai Ruotsi.

– Meidän poliittinen kulttuurimme on sellainen, että Venäjää lähestytään jossakin määrin kunnioittavasti, joskaan ei ihan silkkihansikkain. Halutaan puhua suoraan, mutta ei haluta loukata. Ja oletetaan, että myös Venäjä käyttäytyy meitä kohtaan sillä tavoin, Aalto kuvaili.

Aalto myös arvioi tapaamisen olevan tärkeä Putinille sen vuoksi, että Venäjän presidentillä on sanktioiden vuoksi ollut vaikeaa saada riittävästi tapaamisia läntisten johtajien kanssa. Suomen rooli on siis toimia myös viestinvälittäjänä Euroopan unionin suuntaan.

Kun Venäjä vuonna 2014 valtasi Krimin, EU-maiden johtajat sopivat keskenään ettei Putinia tavata kahdenvälisesti. Presidentti Niinistö kuitenkin tapasi Putinin vielä samana vuonna. Sittemmin Putin on tavannut myös muita EU-johtajia.

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapaavat Suomessa torstaina.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and