Presidenttipeliin lähtenyt Tuula Haatainen: Sauli Niinistö ei pääse valitsijayhdistyksellä eroon kokoomustaustasta

SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä kansanedustaja Tuula Haatainen sanoo, että istuva presidentti Sauli Niinistö ei voi karistaa kokoomustaustaansa asettumalla ehdolle valitsijayhdistyksen kautta.

– Sauli Niinistö ei tällä asetelmalla pääse kyllä eroon siitä, että hänet on valittu kokoomuksen ehdokkaana aikanaan ja kyllä hänelle nimiä keräävät kokoomuslaiset. Kyllähän hän kokoomuksen ehdokas on, Tuula Haatainen sanoi tänään maanantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Niinistö on ilmoittanut asettuvansa seuraavissa presidentinvaaleissa ehdolle valitsijayhdistyksen kautta, mikäli häntä tukeva valitsijayhdistys saa kasaan 20 000 kannattajakorttia.

“Samalla viivalla ollaan”

Niinistö lähtee vaaleihin ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan Niinistö valittaisiin jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella peräti 72 prosentin kannatuksella.

Haataisen mielestä Niinistöä arvioidaan samoilla perusteilla kuin muitakin ehdokkaita siinä vaiheessa, kun presidentinvaalitaisto alkaa.

– Siinä ollaan samalla viivalla, Haatainen huomautti.

Naishaastajat yllättäneet ennenkin

Tuula Haataisen lisäksi Ylen aamu-tv:n keskusteluun osallistuivat myös SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivät kansanedustajat Sirpa Paatero ja Maarit Feldt-Ranta.

Sirpa Paatero sanoi arvostavansa demokratiaa niin paljon, ettei presidenttiä pitäisi vain "taputtaa" jatkoon.

– Se lähtöasetelma, että meillä eivät muut asettaisi ehdokkaita sitä varten, että jollakin on kansansuosiota – mitä eittämättä tällä hetkellä on – kuulostaisi kummalliselta, Paatero sanoi.

Maarit Feldt-Ranta huomautti, että aina kun presidentinvaaleissa on ollut naishaastaja, häntä on aluksi vähätelty, mutta loppujen lopuksi haastaja on yllättänyt.

– Jos katsotaan [Elisabeth] "Lillan" Rehniä tai Tarja Halosta, on puhuttu, että ei ole mitään mahdollisuutta ja ylivoima on huikea, ja hekin ovat molemmat tehneet yllätyksen. Ja niin muuten tekee joku meistäkin, Feldt-Ranta arveli.

SDP:n ehdokas valitaan elokuussa

SDP:n ehdokasasettelu presidentinvaaleihin päättyy tänään maanantaina. Puolue valitsee presidenttiehdokkaansa neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä elokuussa.

Presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden alussa. Niinistön lisäksi ehdokkaaksi ovat ilmoittautuneet keskustan kansanedustaja ja entinen pääministeri Matti Vanhanen, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and