Presidentti Trump taipunee Venäjä-pakotteiden hyväksymiseen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksynee uusia Venäjä-pakotteista koskevan lakipaketin. Asiasta kertoo CNN.

Valkoisen talon viestintäsihteeri Sarah Huckabee Sandersin mukaan Trumpin hallinto tukee tiukkaa Venäjä-politiikkaa ja laittaa pakotteet voimaan. Valkoisen talon tuore viestintäjohtaja Anthony Scaramuccin linja on hiukan varovaisempi. Scaramuccin mielestä Trump vasta harkitsee, mitä tekee. Asiasta kertoo ABC.

Kongressin johtajat pääsivät viikonloppuna yhteisymmärrykseen paketista, joka sisältää muun muassa uusia Venäjän, Iranin ja Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Senaatti ja edustajainhuone äänestävät paketista tällä viikolla.

Scaramuccin mukaan laki oli alun perin huonosti kirjoitettu, mutta neuvotteluiden jälkeen pakettia muutettiin niin, että Valkoinen talo voi hyväksyä paketin.

Täyskäännös Trumpin Venäjä-politiikassa

Trumpin hallinto on ollut nihkeä hyväksymään pakettia, koska se rajaa presidentin valtaa tehdä yksin päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta.

Trump on pyrkinyt lämmittämään Yhdysvaltain kireitä suhteita Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin, mutta jos laki hyväksytään, se sitoo hänen käsiään ja voi merkitä täyskäännöstä Trumpin Venäjä-politiikassa.

Lakipaketiln vaikutukset maiden suhteisiin saattavat olla pitkäaikaisia. Kun pakotteet on kirjattu lakiin, niitä on paljon nykyistä vaikeampi muuttaa.

Kongressi haluaa kuitenkin rangaista Venäjää puuttumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin ja toimista Krimillä.

EU:n vastatoimet mahdollisia

Yhdysvaltojen pakotteet voivat johtaa myös EU:n vastatoimiin. Financial Timesin mukaan Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on vaatinut välitöntä selvitystä siitä, miten EU toimii, jos Yhdysvaltojen uudet pakotteet haittaavat eurooppalaisten yhtiöiden toimintaa. Tiedot perustuvat lehden näkemään asiakirjaan.

EU tahtoo Trumpin hallinnolta selvän varmistuksen siitä, että pakotteet eivät vaikuta EU:n intresseihin. Vaihtoehtona on, että komissio estää pakotteiden voimaantulon Euroopassa.

Lähtee: STT, CNN

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and