Poliisitarkastaja: Suomessa ei tarvita erityistoimia Manchesterin iskun takia

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan viranomaisten ei tarvitse ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin Suomessa Britannian Manchesterissa popkonserttiin tehdyn iskun takia.

Maanantai-iltana tapahtuneessa iskussa on kuollut 22 ihmistä.

Kilpeläinen sanoo, että suomalaisviranomaiset seuraavat tilannetta Britanniassa. Kilpeläisen mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen, jos ilmenee viitteitä siitä, että teolla olisi yhteyksiä Suomeen.

– Tällainen yksittäinen teko ei automaattisesti tarkoita sitä, että Suomessa tarvitsisi ryhtyä erityisiin toimiin.

Hänen mukaansa turvallisuustilanne on Suomessa erittäin hyvä verrattuna esimerkiksi muihin Euroopan maihin. Hän sanoo, että poliisilla on hyvät perusvalmiudet puuttua tämänkaltaisiin tapahtumiin. Kilpeläinen sanoo, että poliisi ja tapahtumajärjestäjät yhdessä pyrkivät isoissa yleisötapahtumissa varmistamaan osallistujien turvallisuuden ja tekevät etukäteen uhka-arvion.

Timo Kilpeläinen
Timo KilpeläinenHenrietta Hassinen / Yle

Hänen mukaansa esimerkiksi reittejä on suljettu tapahtumiin niin, ettei väkijoukkoon pääse ajamaan raskailla ajoneuvoilla.

Isku ei yllättänyt

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoo, että hänen ensimmäinen ajatuksensa kuultuaan iskusta oli, että taas tällaista tapahtuu Isossa-Britanniassa. Isku ei ollut hänelle yllätys.

– Niin viranomaiset kuin kansalaiset alkavat tottumaan tällaiseen. Jos ennakolta ei ole tietoa niin kaikkia terroritekoja ei kyetä viranomaistoimista huolimatta estämään, hän pohtii.

Kilpeläinen sanoo, että Suomessa voi osallistua suuriin yleisötapahtumiin normaalisti. Hän kuitenkin huomauttaa, että tietynlainen valppaus on paikallaan niin ulkomailla kuin kotimaassa.

– Kaikesta epäilyttävästä toiminnasta kannattaa ilmoittaa paikallisille viranomaisille.

Supo odottaa lisätietoja Britanniasta

Suomen uhka-arviota ei ainakaan vielä ole nostettu Britannian Manchesterin tapahtumien vuoksi, kertoo suojelupoliisi. Suojelupoliisista kerrotaan, että Suomeen mahdollisesti kohdistuvaa uhkaa ja sen muutostarpeita arvioidaan päivittäin.

Tähän mennessä on vahvistettu, että räjähdyksessä Manchester-areenan ulkopuolella myöhään eilen illalla paikallista aikaa kuoli ainakin 22 ihmistä ja haavoittui useita kymmeniä. Tapausta tutkitaan terroritekona.

Suojelupoliisi odottaa nyt tapauksesta lisätietoja ennen kuin uhka-arvion mahdollisesta muuttamisesta voidaan päättää, kertoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

– Kun saadaan tarkempia tietoja teosta ja teon suunnittelusta, lähipiiristä ja taustalla mahdollisesti olleista tahoista, on helpompi arvioida, millä tavalla se vaikuttaa Suomeen.

Rantala kertoo, että toistaiseksi on voimassa marraskuussa 2015 annettu uhka-arvio. Sen mukaan yksittäisten terrorististen tekojen uhka on Suomessakin koholla.

Lue myös: Ihmiset etsivät hädissään kadoksissa olevia lapsia ja nuoria – Yle seuraa hetki hetkeltä Manchesterin tilannetta

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and