Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalaista opiskelijaa Otto Warmbieriä

Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalista opiskelijaa Otto Warmbieriä. Korean virallisen uutistoimiston julkaiseman artikkelin mukaan Warmbieriä kohdeltiin vankeudessa Pohjois-Korean lakien ja kansainvälisten normien mukaisesti.

Artikkeli on Pohjois-Korean ensimmäinen reaktio Otto Warmbierin kuolemaan.

Warmbier tuomittiin propagandajulisteen varastamisesta pakkotyöhön Pohjois-Koreassa maaliskuussa 2016. Hänet kuitenkin vapautettiin humanitaarisista syistä kymmenen päivää sitten.

Warmbier oli vapautettaessa koomassa ja kuoli vain viikko Yhdysvaltoihin saapumisensa jälkeen. Hänen kuolinsyynsä on epäselvä, sillä perhe kielsi ruumiinavauksen tekemisen pojalleen.

Pohjois-Korea on väittänyt Warmbierin aivovaurioiden johtuneen botulismitaudin ja unilääkkeen yhteisvaikutuksesta. Yhdysvaltalaislääkärien mukaan Warmbier ei kärsinyt botulismista. Sen sijaan he totesivat, että hänen aivonsa olivat vakavasti vaurioituneet.

Yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan Warmbieriä olisi hakattu toistuvasti vankeuden aikana, sanomalehti New York Times kertoi viime viikolla. Hänen kehostaan ei kuitenkaan löytynyt pahoinpitelyn merkkejä.

– Valitettavasti poikamme saama hirveä ja tuskallinen käsittely Pohjois-Koreassa varmisti, ettei mikään muu lopputulos ollut mahdollinen kuin tänään kokemamme, perhe kirjoitti tiedotteessa, kun Warmbier kuoli.

Warmbier haudattiin Wyomingissa Ohiossa torstaina.

Lähteet: AP, AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and