Persianlahden kolmikko kiittää Trumpin Qatar-puheita

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset Persianlahdella ovat kiittäneet Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia puheesta, jossa Trump arvosteli kärkevästi Qataria.

– Valitettavasti Qatarin korkeat poliittiset päättäjät ovat rahoittaneet terroristeja. Sen on loputtava, Trump sanoi perjantaina pitämässään puheessa.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat puheesta mielissään. Nämä Persianlahden valtiot kokevat, että niillä on Yhdysvaltojen vahva tuki Qataria vastaan suunnatuille toimilleen.

Lue myös: Tutkija Qatarin eristämisestä: Saudi-Arabia yrittää painostaa Qataria omalle linjalleen

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat syyttäneet Qataria terrorismin tukemisesta.

Tillersonin viesti jäi pimentoon

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat olleet hiljaa Yhdysvaltojen ulkoministerin Rex Tillersonin lausunnosta. Tillerson vetosi Persianlahden maihin, jotta ne helpottaisivat Qatarin pakotteita.

Saudi-Arabia on sulkenut maarajan ja estää liikennettä ja tavarankuljetuksia Qatariin. Lisäksi Qatar on osittaisessa merisaarrossa, koska Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain estävät laivaliikennettä Qatariin.

Saarto estää muun muassa ruokatoimituksia tuonnista riippuvaiseen Qatariin. Ulkoministeri Tillersonin mukaan saarto vaikeuttaa tarpeettomasti tavallisten qatarilaisten elämää. Lisäksi saarto vaikeuttaa Yhdysvaltojen terroristijärjestö Isisiä vastaan käymää taistelua.

Tillersonin viesti kaikui kuuroille korville, koska vain muutama tunti hänen lausuntonsa jälkeen presidentti Trump piti oman puheensa, jossa hän tuomitsi Qatarin toiminnan.

Hallinto vakuuttaa yhtenäistä viestiä

Kuulostaa siltä, että presidentti Trump ja ulkoministeri Tillerson lähettävät eri viestejä. Hallinnon virkamiehet kuitenkin vakuuttavat, että Trump ja Tillerson kertovat samaa viestiä: Persianlahden maiden ei pitäisi torpedoida terrorismin vastaista taistelua omilla erimielisyyksillään.

Alueen yhtenäisyys on tärkeä myös Yhdysvalloille. Yhdysvaltojen suurin lentotukikohta Lähi-idässä on juuri Qatarissa. Tämän takia Qatar on tärkeä liittolainen Isisin vastaisessa taistelussa.

Puolustusministeriö Pentagonin edustajat ovat alkaneet perua aiempia puheitaan, joiden mukaan Qatarin saarto ei vaikuttaisi lentotukikohdan toimintaan. Nyt Pentagon myöntää, että saarto heikentää pitkäjänteistä sotilasoperaatioiden suunnittelua.

Qatarin välirikko Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Bahrainin kanssa on monimutkainen ja pitkään jatkunut kysymys. Saudi-Arabia liittolaisineen syyttää Qataria terrorismin rahoittamisesta ja Muslimiveljeskunnan tukemisesta. Lisäksi närää aiheuttaa Qatarissa sijaitseva televisiokanva al-Jazeera, joka on antanut julkisuutta arabimaiden oppositiojohtajille.

Lue myös: Kunnianhimoinen emiiri ja veljeily Iranin kanssa – neljä syytä Qatarin ja arabimaiden kiistaan

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and