Pekka Haavisto: Metsät ovat muutakin kuin vain hiilinielu

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei hyväksy metsähakkuiden lisäämistä, vaikka metsien kyky sitoa hiiltä kasvaisi pitkässä juoksussa.

Haaviston mielestä metsiä ei pidä tarkastella vain hiilinieluina, vaan huomioon on otettava myös luonnon monimuotoisuus, matkailu ja poronhoito sekä virkistyskäyttö, kuten marjastus ja sienestys.

– Ja sen takia vihreät kantavat huolta siitä, että alkuperäistä vanhaa metsää jää riittävästi ja että biodiversitettialueita jää myös talousmetsän sisään, Haavisto sanoo.

Suomen ilmastostrategia ei kelpaa vihreille

Suomen energia- ja ilmastostrategia perustuu bioenergiaan ja puun käytön lisäämiseen.

Eduskunnan talousvaliokunnan strategiasta laatimassa mietinnössä edellytetään, että puuta ei käytetä ensisijaisesti energiantuotantoon. Mietinnössä korostetaan myös tuuli-, aurinko- ja chp-tuotannon huomioimista sekä edellytetään valmistautumista liikenteen sähköistymiseen.

Vihreät jättivät kuitenkin mietintöön eriävän mielipiteen ainoana puolueena.

– Kaikkiaan vihreitä rassaa ilmastokysymys, joka on globaali kysymys ja jokaisen maan pitää tehdä oma osuutensa, Haavisto perustelee.

Ilmastopolitiikassa ei mennä maan etu edellä

EU:sta on noussut esiin varjo Suomen biohankkeiden ylle. Euroopan vihreiden kynästä lähtenyt parlamentin ympäristövaliokunnan lausunto on myrkkyä Suomen toiveille. Suomessa vihreiden meppien niskaan onkin satanut arvostelua.

Haaviston mielestä ympäristöpolitiikassa ei pidä ajatella oman maan etua.

– Ympäristökysymykset ovat tyypillisesti sellaisia, joissa pitää katsoa Euroopan laajuista ja globaalia perspektiiviä. Suomen vihreät ovat siellä yhdessä Saksan, Hollannin ja muiden maiden vihreiden kanssa. Siellä toimitaan enemmän poliittisissa ryhmissä kuin maablokeissa.

Biotalous vain uusi nimi sellunkeitolle?

Vihreät ovat moittineet Suomen biotaloushankkeita. Satu Hassi on luonnehtinut biopolttoaineita bulkkituotteeksi. Lapissa Kemiin suunnitellaan biodieselin valmistusta ja Kemijärvelle sellua tuottavaa biovoimalaa

– Meillähän kun puhutaan aika paljon biotaloudesta, niin joskus jää sellainen olo, että onko se vain uusi nimi sellunkeitolle, Haavisto sanoo.

Haavisto näkee Suomen metsäteollisuudessa kuitenkin myös hyviä puolia ja presidenttinä hän olisi valmis edistämään metsäteollisuuden vientiä.

– Meillähän on hyvin ympäristötietoinen metsäteollisuus, vaikka joskus näissä rajakysymyksissä otetaan yhteen, kuten mikä on se oikea hakkuiden määrä. Periaatteessa meillä käytetään energiaa hyvin tehokkaasti ja tänä päivänä osataan näitä luonnonarvoja kunnioittaa, Haavisto sanoo.

Hyväksi esimerkiksi biotaloudesta Haavisto nostaa esiin kangaskuitujen tekemisen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and