Orpo: Budjettia tehdään hyvien näkymien valossa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan ensi vuoden talousarviota on tehty valoisimmassa taloustilanteessa vuosikausiin. Orpo toteaa, että talouden kasvu on nyt laaja-alaista ja vahvaa. Näkymien mukaan ulkomaankauppa on kasvu-uralla ja investoinnit ovat lähteneet voimakkaasti liikkeelle, Orpo sanoo.

Palkansaajien ostovoimaa budjettiesitys ei Orpon mukaan lisää merkittävästi, mikä tarkoittaa, että talouden kasvu ei ole enää niin paljon yksityisen kulutuksen varassa kuin mitä se on tähän asti ollut.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on 3,4 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna 111 miljardiin euroon. Budjetin tulopuoli perustuu verotulojen arvioidulle 3 prosentin kasvulle ensi vuonna.

Ehdotukseen sisältyvät hallitusohjelmassa sovitut ja hallituksen myöhemmin tekemät säästöpäätökset. Leikkauksia tulee muun muassa hallintomenoihin, opintotukeen, erikoissairaanhoitoon ja tutkimus- ja kehittämisavustuksiin.

Orpo viittasi tiedotustilaisuudessa muun muassa asuntotuotannon vahvistamiseen. Aran valtuudet pidetään nykyisellä tasolla, sillä kohtuuhintaisen asuntorakentamisen tukeminen on keino, jota Orpon mukaan kipeästi tarvitaan. Kasvukeskuksiin halutaan saada liikkumaan työvoimaa, ja heille mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen.

Budjetissa panostetaan edelleen työllisyyden vahvistamiseen. Työvoimapalveluiden kehittämiseen on ehdotuksessa 25 miljoonan euron määrärahalisäys.

Huomenna valmistuva valtiovarainministeriön talousarvioehdotus julkaistaan verkossa osoitteessa budjetti.vm.fi. Ministeriöt käyvät ehdotuksesta neuvottelut valtiovarainministeriön kanssa ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Hallituksen talousarvioneuvottelut eli budjettiriihi käydään 30. – 31.8.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and