Orpo avaa ensi vuoden budjettia – Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 16.55

Yle näyttää valtiovarainministeri Petteri Orpon tiedotustilaisuuden suorana verkossa.

Erityisen kiinnostavaa Orpon tiedotustilaisuudessa on valtion ensi vuoden velanotto. Orpo on maalaillut näkymää siitä, että Suomen velkaantuminen taittuisi vuonna 2019 eikä julkinen velka siitä eteenpäin enää kasvaisi suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Ennakkoon Orpo on luvannut tiukkaa budjettikuria siitä huolimatta, että taloustilanne on paranemassa.

Tämän kuun budjettineuvotteluista odotetaan erityisesti verotusta koskevia ratkaisuja. Orpon mukaan ne lyödään lukkoon vasta varsinaisessa hallituspuolueiden budjettiriihessä kuun lopulla, mutta jotain valaistusta verokysymyksiin Orpo saattaa antaa jo tänään.

Keskustelua on herättänyt esimerkiksi suurituloisilta perittävän solidaarisuusveron alarajan palauttaminen 90 000 euroon 72 300 eurosta, johon se laskettiin vuosiksi 2016 – 2017. Verohelpotus koskisi runsasta 100 000 palkansaajaa.

Hallituksen näkemystä odotetaan myös palkansaajajärjestöjen vaatimuksiin kilpailukykysopimuksesta johtuvien eläke- ja sosiaaliturvamaksujen korotusten korvaamisesta verohelpotuksilla.

Mielenkiiintoa tiedotustilaisuudessa herättää mitä Orpo kertoo budjetin uusista menokohteista. Orpo on todennut, että jakovaraa ei ole, ja että jos menokohteita lisätään, niin varat lisäyksiin etsitään muista menoista.

Hallituspuolueissa on väläytelty esimerkiksi takuueläkkeiden korotuksia, kilometrikorvauksia työmatkapyöräilijöille, kotitalousvähennyksen laajentamista pienituloisille eläkeläisille ja kevennyksiä auto- ja ajoneuvoveroihin.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and