Nobel-komitean johtaja: Kiinan hallitus vastuullinen Liu Xiaobon kuolemaan

Norjan Nobel-komitean mukaan Kiinan hallitus kantaa raskaan vastuun Nobelin rauhanpalkinnon saaneen ihmisoikeusaktivistin Liu Xiaobon kuolemasta.

– Meitä järkyttää syvästi, ettei Liu Xiaobota ei siirretty paikkaan, jossa hän olisi voinut saada kunnollista sairaalahoitoa ennen kuin hänen sairautensa eteni terminaalivaiheeseen, Nobel-komitean johtaja Berit Reiss-Andersen sanoi uutistoimisto Reutersille sähköpostitse.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein puolestaan ilmaisi tuntevansa syvää surua Liun kuolemasta.

– Ihmisoikeusliike Kiinassa ja ympäri maailman on menettänyt periaatteellisen mestarin, joka omisti elämänsä ihmisoikeuksien puolustamiselle ja edistämiselle rauhanomaisesti ja johdonmukaisesti. Hänet vangittiin siksi, että hän toimi vakaumuksensa mukaisesti, Zeid sanoi lausunnossa.

Hän kehotti Kiinan viranomaisia takaamaan Liun leskelle Liu Xialle liikkumisvapauden ja mahdollisuuden matkustaa ulkomaille.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas puolestaan kutsui Liuta "sankariksi".

– Hänen väkivallaton vastarintansa teki hänestä sankarin taistelussa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. RIP (lepää rauhassa), Maas kirjoitti Twitterissä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue lisää:

Liu Xiaobo oli Kiinan demokratialiikkeen voimahahmo, mutta hänen työnsä jäi kesken

Nobel-palkittu ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobo on kuollut

Liu Xiaobon haastattelu Ylen Elävässä Arkistossa

Ylen entisen Pekingin-kirjeenvaihtajan Sari Taussin juttu Liu Xiaobon kohtelusta kiista USA:n ja Kiinan välille – onko Nobel-palkittu toisinajattelija jätetty vaille hoitoa?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and