New Yorkin osavaltio nosti naimisiinmenon alaikärajan 14 vuodesta 17 vuoteen

Torstaina voimaan astunut lakimuutos poistaa 14-vuotiailta luvan mennä naimisiin New Yorkin osavaltiossa. Uusi laki mahdollistaa 17-vuotiaiden avioitumisen, mutta tähänkin tarvitaan oikeuden erikoispäätös. 17 vuotta on siis uusi alaikäraja naimisiin menolle.

New Yorkin lakimuutoksen jälkeen Yhdysvaltain osavaltioista enää kaksi, Pohjois-Carolina ja Alaska, sallivat 14-vuotiaiden avioitumisen.

Useimmissa osavaltioissa avioliiton alaikärajaksi on asetettu 18 vuoden ikä. Ikärajasta on mahdollista kuitenkin poiketa monissa osavaltioissa esimerkiksi vanhempien antaman luvan perusteella.

New Yorkin osavaltiossa vuosina 2000–2010 avioitui yli 3 800 alaikäistä.

Suomessakin lapsiavioliittoja

Suomessa naimisiinmenon virallinen ikäraja on 18 vuotta, mutta meilläkin poikkeusluvalla myös alaikäiset saavat mennä naimisiin. Lupa anotaan oikeusministeriöstä, ja perusteluiksi katsotaan raskaus, uskonnollinen vakaumus tai kulttuurinen syy. Päätöksen tekee lopulta oikeusministeri.

Suomen Unicefin mukaan Suomen nykyinen avioliittolaki rikkoo lapsen oikeuksia.

Human Rights Watch –ihmisoikeusjärjestön mukaan lapsiavioliitot ovat haitallisia paitsi avioituville lapsille myös näiden jälkeläisille.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and