Nepal kieltää naisten passittamisen karjasuojiin kuukautisten ajaksi

Nepal kieltää satoja vuosia vanhan tavan, joka edellyttää naisten eristämistä näiden kuukautisten ajaksi. Erityisesti Nepalin syrjäseuduilla elävä tapa edellyttää naisten häätämistä esimerkiksi eläinsuojiiin kuukautisten ajaksi.

Eläinsuojissa nukkuvat naiset voivat joutua paitsi käärmeiden ja villieläinten hyökkäysten kohteeksi, myös esimerkiksi raiskatuiksi.

Chhaupadi-nimellä tunnettu tapa on tarkkaan ottaen kielletty jo vuonna 2005. Kielto jäi tehottomaksi, koska naisten häätämisestä karjasuojiin ei seurannut rangaistusta, ja tapa jatkui, kuten ennenkin.

Uusi laki korjaa porsaanreiän. Lain mukaan häätäjä voidaan tuomita enintään kolmeksi kuukaudeksi vankilaan tai noin 25 euron sakkoon. Sakko on tuntuva, sillä nepalilainen tienaa kuukaudessa keskimäärin 60 euroa.

Uusi laki tulee voimaan ensi vuoden elokuussa, koska viranomaiset haluavat lisätä tietoisuutta laista ennen sen voimaantuloa.

Naisten oikeuksien puolustajien mukaan uusi laki on askel oikeaan suuntaan, mutta viranomaisten on huolehdittava siitä, että lakia myös noudatetaan, jotta tämäkin laki ei vesity.

Lue myös: Teinitytön kuolema kiinnitti jälleen huomion Nepalin takapajuiseen kuukautiseristykseen

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and