Nämä ovat eduskunnan voimasuhteet nyt – muutoksia vielä tulossa

Puolueiden eduskuntaryhmien voimasuhteet muuttuivat tiistaina täysin, kun 20 kansanedustajaa loikkasi perussuomalaisista ja muodosti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Tämän lisäksi kaksi muuta kansanedustajaa erosi perussuomalaisista, mutta eivät liittyneet Uuteen vaihtoehtoon.

Tiistain tapahtumien myötä perussuomalaisten eduskuntaryhmän koko pieneni 37 kansanedustajasta 15:een. Ryhmä on nyt yhtä suuri kuin toiseksi suurin oppositioryhmä eli vihreät.

Uusi vaihtoehto pomppasi puolestaan kertarysäyksellä neljänneksi suurimmaksi eduskuntaryhmäksi. Ryhmään kuuluvat kaikki perussuomalaisten entiset ministerit ulkoministeri Timo Soinista lähtien.

Pääministeripuolue keskustalla on selvästi suurin eduskuntaryhmä, johon kuuluu 49 kansanedustajaa. Kokoomus on nyt toiseksi suurin (37 edustajaa) ja oppositiossa oleva sosiaalidemokraatit kolmas (35).

Pieniä muutoksia ryhmien voimasuhteisiin on vielä luvassa, sillä perussuomalaisista tiistaina loikanneet Veera Ruoho ja Arja Juvonen eivät kuulu mihinkään ryhmään. Juvonen kertoi tänään aamupäivällä, ettei liity Uuteen vaihtoehtoon. Ruoho puolestaan on sanonut haluavansa liittyä Uuteen vaihtoehtoon eli on todennäköistä, että ryhmän koko on kohta 21.

– Laki ei velvoita kansanedustajaa liittymään eduskuntaryhmään, mutta tavallisesti jokainen kansanedustaja työskentelee osana oman puolueensa eduskuntaryhmää, kerrotaan eduskunnan kotisivuilla.

Ryhmän koko vaikuttaa paljon

Hallituspuolueilla eduskuntaryhmien koko vaikuttaa muun muassa ministerien määrään. Tämän vuoksi kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmissä käytiin keskustelua, miksi hallituksessa jatkava Uusi vaihtoehto saa pitää viisi ministeripaikkaa. Kokoomuksella on niin ikään viisi ministeriä.

– Itse perustelin sitä jatkuvuudella. Jos ministerimäärää olisi muutettu, prosessi olisi toinen. Perustelin sitä myös sillä, että päätöksen tekijät (loikkaajat) tekivät aika kovan uhrauksen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen eduskunnassa.

Eduskuntaryhmien koko vaikuttaa myös tärkeiden valiokuntapaikkojen jakoon. Mitä suurempi ryhmä, sitä parempi edustus valiokunnissa.

Uuden vaihtoehdon ryhmyri eli puheenjohtaja Simon Elo sanoikin eilen, että valiokuntapaikat tulee jakaa uudelleen. Uusi vaihtoehto tullee vaatimaan joitakin perussuomalaisten paikkoja itselleen, koska se on nyt suurempi ryhmä.

Myös eduskunnan joka torstai järjestettävällä kyselytunnilla oppositioryhmät saavat kysymysvuoronsa ryhmän koon perusteella. Näin ollen sosiaalidemokraatit saa aina kysyä ensimmäisenä kysymyksen, koska se on selvästi suurin oppositioryhmä 35 kansanedustajalla.

Eduskunnan kotisivuilla on esitelty eduskuntaryhmien toimintaa tarkemmin.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and