Näistä jatkokautta tavoitteleva Sauli Niinistö muistetaan

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti tänään maanantaina aikovansa lähteä tavoittelemaan jatkokautta presidenttinä, ei kokoomuksen vaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Niinistö on toiminut Suomen presidenttinä viimeiset viisi vuotta. Mutta mitä Niinistö teki ennen sitä? Kokosimme alle Niinistön elämän ja uran kiinnostavimmat käänteet.

Elämä ennen politiikkaa

Salossa vuonna 1948 syntynyt Sauli Väinämö Niinistö valmistui oikeustieteiden kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1974. Niinistö työskenteli valmistumisensa jälkeen muun muassa nimismiehenä ja tuomioistuinjuristina Turun hovioikeudessa.

Niinistö meni naimisiin ensimmäisen vaimonsa Marja-Leenan kanssa vuonna1974. Perheeseen syntyi kaksi poikaa Nuutti (1975) ja Matias (1980). Niinistön vaimo menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1995. Niinistö on kertonut perheensä surusta kirjassaan Viiden vuoden yksinäisyys.

Eduskuntaan kolmannella yrityksellä

Niinistön poliittinen ura alkoi Salon kaupunginvaltuustossa, minne hänet valittiin vuonna 1977. Hän toimi kunnallisissa luottamustehtävissä aina 1990-luvulle asti.

Eduskuntaan Niinistö pääsi kolmannella yrityksellä vuonna 1987. Hän toimi kansanedustajana ollessaan muun muassa perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana.

Vuonna 1994 Niinistö valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Hän oli puolueen puheenjohtaja vuoteen 2001 asti.

Ministerin ura aukeni vuonna 1995, kun Niinistöstä tuli Paavo Lipposen (sd.) hallituksen oikeusministeri. Valtiovarainministeriöön Niinistö siirtyi jo seuraavana vuonna, ja hänestä tuli Suomen pitkäaikaisin valtiovarainministeri. Niinistö ja koko silloinen hallitus tulivat tunnetuksi säästölinjastaan.

Sauli Niinistö Yleisradion vaalivalvojaisissa vuonna 1995
Sauli Niinistö eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa vuonna 1995Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta vuonna 2000

Niinistöä kosiskeltiin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi jo vuoden 2000 vaaleihin, mutta tuolloin hän kieltäytyi. Niinistö kuvaili itseään "askeettiseen elämään tottuneeksi puolivallattomaksi leskimieheksi" ja totesi, ettei "ole omiaan tasavallan presidentin tehtävään".

2000-luvun alussa Niinistöllä oli, paljon julkisuutta saanut muutaman vuoden kestänyt suhde kulttuuriministerinä toimineen, entisen Miss Suomen Tanja Karpelan kanssa. Pariskunta kihlautui vuonna 2003, mutta erosi jo seuraavana vuonna.

Vuonna 2003 Niinistöstä tuli Euroopan investointipankin varapääjohtaja. Hän hoiti työtä vuoteen 2007 asti.

Niinistö koki yksityiselämässään jälleen kovia ollessaan poikiensa kanssa lomailemassa Thaimaassa vuonna 2004. Tuona talvena tsunami kylvi tuhoa Kaakkois-Aasian rannikoilla. Niinistö poikineen selvisi hengissä. Niinistö on kertonut selviytyneensä roikkumalla poikansa kanssa sähkötolpassa.

Muutamaa vuotta myöhemmin Niinistö lähti kokoomuksen ehdokkaaksi presidentinvaaleihin. Hän hävisi vuoden 2006 vaaleissa SDP:n Tarja Haloselle.

Valittiin presidentiksi vuonna 2012

Vuoden 2007 vaaleissa Niinistö palasi eduskuntaan. Hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi vuosiksi 2007–2011.

Niinistö avioitui kokoomuksen viestintäpäällikön Jenni Haukion kanssa vuonna 2009.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Niinistö lähti uudelleen ehdolle. Noissa vaaleissa hän päihitti toisella kierroksella vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston. Niinistö aloitti tasavallan presidenttinä 1. maaliskuuta 2012.

Ensimmäinen presidenttikausi

Niinistö on ensimmäisellä presidenttikaudellaan ollut tehtävänsä mukaisesti hyvin aktiivinen ulkopolitiikassa. Hän on pyrkinyt olemaan keskustelujen ylläpitäjänä Krimin valtauksen jälkeen muun muassa Venäjän ja Euroopan unionin välisissä kiistoissa.

Sisäpolitiikkaan Niinistö ei presidentin tehtävien mukaisesti ole puuttunut. Sen sijaan unilukkarina hän on puhunut muun muassa oikeudentunnon ja eheyden puolesta ja huomauttanut hallituksia mielikuvapolitikoinnista.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and