Näin hallituksen muodostaminen etenee

Hallituskriisiä ryhdytään selvittelemään aluksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien omissa kokouksissa. Kokoomus ja keskusta ovat koolla jo tänä iltana, perussuomalaiset huomenna kello 13.

– Kun kuulen ryhmien arviot, teen päätökset edessä olevasta prosessista, Sipilä sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Eduskuntaryhmien terveiset kuultuaan Sipilä menee presidentin puheille ja pyytää hallituksen eroa.

Tästä käynnistyy perustuslain mukainen prosessi eduskunnassa. Suurimman eduskuntaryhmän eli keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen käy alustavia neuvotteluja kaikkien eduskuntaryhmien kanssa hallitusohjelmasta ja hallituksen kokoonpanosta.

Tämän jälkeen presidentti nimittää epävirallisen hallitustunnustelijan.

– Luultavasti ensimmäiset kysymykset eduskuntaryhmille ryhmille ovat, kuka haluaa olla mukana ja mitä nykyisessä hallitusohjelmassa pitäisi muuttaa, että edellytykset syvempiin neuvotteluihin ovat olemassa, Sipilä kuvasi todennäköistä rooliaan.

Neuvottelutuloksen perusteella ja eduskunnan puhemiestä kuultuaan tasavallan presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

Pääministerin saatava enemmän kuin puolet äänistä

Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskuntaäänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä.

Jos näin ei käy, asetetaan uusi ehdokas samalla tavalla. Jos tilanne kävisi niin kiperäksi, että uusikaan ehdokas ei saisi yli puolta annetuista äänistä, eduskunnassa toimitetaan avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut henkilö.

Eduskunta valitsee pääministerin ja presidentti nimittää hänet tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministerin ehdotuksen mukaisesti.

Kaiken tämän toivotaan sujuvan nopeasti ja lopputulokseksi toivotaan hallitusta, joka olisi mahdollisimman lähellä nykyistä hallitusta.

Ketkä menevät hallitukseen

Liki varmana on pidetty RKP:n ja KD:n tuloa hallitukseen.

– Olen keskustellut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa, vaikkakaan en kovin syvällisesti. Olen halunnut pitää tämän prosessin reiluna ja avoimena ja otamme tietoisen riskin, että näistä voi tulla hyvin vaikeatkin ja pitkätkin neuvottelut, Sipilä sanoi.

Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuudessa kysyttiin, voisiko osa perussuomalaisista olla uudessakin hallituksessa mukana.

– Mahdoton arvioida. Tiedän, että monelle perussuomalaisten kansanedustajalle puoluekokouspäätös on ollut aika kova ja he ovat ottaneet aika henkilökohtaisesti sen. On tärkeää kuulla kaikkien hallituspuolueiden ajatukset tilanteesta, Sipilä sanoi.

Vihreät ja vasemmistoliitto sanovat menevänsä hallitukseen vain uusien eduskuntavaalien kautta. Samaa on sanonut SDP. Sipilän mukaan demarien kanta ei ole yksiselitteinen.

– Kahdenvälisissä keskusteluissa on kuulunut pikkusen pehmeämpää viestiä, kuin mitä julkisuudessa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and