Montenegro liittyi sotilasliitto Natoon, vaikka Venäjä vastusti

Pienestä Montenegrosta tuli maanantaina sotilasliitto Naton 29. jäsenmaa. Viralliset liittymisasiakirjat allekirjoitettiin maanantaina Yhdysvaltain ulkoministeriössä.

Pääministeri Duško Marković kuvasi hetkeä historialliseksi. Hän viittasi puheessaan niihin, jotka ovat tehneet uhrauksia Montenegron itsenäisyyden ja vapaan elämän puolesta.

– Juhlimme tänään sitä, ettei kukaan enää voi tehdä päätöksiä puolestamme tai selkämme takana, kuten menneisyydessä, pääministeri Marković sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehui Montenegron jäsenyyden lisäävän vakautta Länsi-Balkanilla.

Montenergo uhmasi Venäjää

Venäjä vastusti entisen liitolaisensa Nato-jäsenyyttä kiivaasti. Venäjä kokee Naton laajentumisen Balkanilla uhkaksi omalle turvallisuudelleen.

Venäjän ulkoministeriö varoitti mahdollisista vastatoimista, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass. Venäjä on jo ehtinyt kieltää viinintuonnin Montenegrosta. Venäjä on varoittanut myös Montenegrossa lomailusta sanomalla, että maassa vallitsee venäläisvastainen hysteria.

Montenegrossa käy jopa 200 000 venäläisturistia vuosittain, joten taloudelliset vaikutukset voivat olla merkittävät.

Montenegro on syyttänyt Venäjän yrittäneen syrjäyttää viime vuonna maan pääministerin, joka ajoi voimakkaasti Montenegron Nato-jäsenyyttä. Venäjä kiistää syytökset.

Montenegro on pieni valtio, joka on 620 000 kokoiselta väkiluvultaan noin Helsingin kokoinen. Se oli aikoinaan osa Jugoslaviaa. Montenegro itsenäistyi lopullisesti vasta vuonna 2006 irtautuessaan Serbiasta.

Lähteet: AFP, AP ja Yle Uutiset

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and