Miljardin hindun palvoma Ganges pinteessä: Pyhä joki hukkuu saasteisiin

Ganges-joki on 400 miljoonan intialaisen veden lähde, mutta sitä uhkaa saastuminen viranomaisten vuosikymmenten ponnisteluista huolimatta.

Intian pyhä joki saa alkunsa kristallinkirkkaana Himalajan rinteiltä mutta siihen mennessä, kun se laskee Bengalinlahteen, on sen vesi muuttunut myrkylliseksi liejuksi. Peseytyminen tässä pyhässä vedessä on hindulle kuitenkin edelleen pyhä riitti.

Jokea likaavat niin kaupunkien jätevedet, teollisuuslaitokset kuin pyhiinvaeltajatkin. Keväällä Uttarakhandin osavaltion korkein oikeus myönsi Ganges-joelle ja sen sivujoelle Jamunalle juridisen henkilön statuksen.

Juridisen statuksen antamisen joille toivotaan helpottavan niiden puhdistamista. Vetoomukset joen puhdistamiseksi jouduttiin aiemmin tekemään yksityishenkilöiden nimissä.

Intialaiset kylpevät Ganges-joessa Howrah-sillan liepeillä Kalkutassa 7. huhtikuuta 2017.
Intialaiset kylpevät Ganges-joessa Howrah-sillan liepeillä Kalkutassa 7. huhtikuuta 2017. Piyal Adhikary / EPA

Vettä pullotetaan, virtaan kastaudutaan

19-vuotias pappi Lokesh Sharma on kotoisin Devprayang-kylästä, jonka laitamilla kaksi jokea yhdistyy etelään laskevaksi Ganges-joeksi.

– En ole koskaan haaveillutkaan muualle muuttamisesta, kertoo Sharma.

Hän on jo sukunsa neljättä polvea, joka johtaa rukouksia joentörmillä.

– Devprayang on minulle taivas. Olen siunattu saadessani syntyä Ganges-joen varrelle, Sharma sanoo.

Vieressä papit ja palvojat messuavat. Osa pullottaa vettä, osa kastautuu virtaan.

Hinduja Gangesin rannalla sijaitsevalla tuhkauspaikalla Allahabadissa odottamassa ruumiin tuhkausta 13. tammikuuta 2006.
Hinduja Gangesin rannalla sijaitsevalla tuhkauspaikalla Allahabadissa odottamassa ruumiin tuhkausta 13. tammikuuta 2006.Harish Tyagi / EPA

Tuhannet intialaiset kastavat itsensä ja jumalhahmoja kuvaavat patsaat jokeen. He uskovat, että kastautuminen veteen pesee puhtaaksi koko elämän synnit.

Ihmiset myös juovat Gangesin vettä ja käyttävät sitä viljelystensä kasteluun.

Gangesista otetaan liikaa vettä

Yli 2 500 kilometrin juoksullaan pohjoiseen Gangesin vesi on kovilla. Tiiviisti asutetuilla alueilla joesta imetään liikaa vettä, eikä se pääse virtamaan tarvittavalla voimalla.

Kanpurin teollisuuskaupungin siltojen alla vesi on jo tumman harmaata ja teollisuuden päästöt ja viemärivedet saavat pinnan vaahtoamaan. Yhdessä mutkassa vesi muuttuu punaiseksi.

Intialaislapset etsivät kolikoita Ganges-joesta Kalkutan kanaalissa 23. heinäkuuta 2004, johon pyhiinvaeltajat olivat heittäneet kolikoita.
Intialaislapset etsivät kolikoita Ganges-joesta Kalkutan kanaalissa 23. heinäkuuta 2004, johon pyhiinvaeltajat olivat heittäneet kolikoita.Studipto Das / EPA

Pääministeri Narendra Modin hallitus on luvannut rakentaa lisää vedenpuhdistamoita ja siirtää satoja nahkurinverstaita ja nahkatehtaita kauemmas joesta. Pääministerin kolmen miljardin Yhdysvaltain dollarin eli liki 2,6 miljardin euron puhdistusohjelma on tosin pahasti jäljessä aikataulusta.

Vähemmän kuin neljännes Gangesiin päivittäin lasketusta 4800 miljoonasta litrasta jätevedestä puhdistetaan.

Joen tila on surkein pyhän kaupungin kohdalla

Kaikkein surkein pyhän joen tila on Varanasin, hindujen vanhimman ja pyhimmän kaupungin kohdalla. Varanasissa ihmiset joogaavat, rukoilevat, polttohautaavat vainajiaan ja sirottelevat näiden tuhkia jokeen, jotta sielut pääsisivät taivaaseen ja pakenisivat uudelleensyntymän kierrosta.

– Muistan ajan, jolloin Gangesin vesi oli puhdasta ja voimme juoda sitä. Nyt siinä ei voi edes kylpeä, sanoo 58-vuotias veneilijä Anil Sahni.

Hindunainen kylpee pyhässä Ganges-joessa vuosittaisen Ganga Sagar -festivaalin aikana 14. tammikuuta 2017.
Hindunainen kylpee pyhässä Ganges-joessa vuosittaisen Ganga Sagar -festivaalin aikana 14. tammikuuta 2017. Piyal Adhikary / EPA

Kalkutta ja sen 14 miljoonaa asukasta tuovat joen töyräille paitsi peseytyvät ja joen vedellä hampaitaan harjaavat ihmiset myös tehtaat. Paikka, jossa Ganges-virta laskee Bengalinlahteen, on hinduille pyhä.

– Olen surullinen siitä, mitä ympärilläni tapahtuu. Ganges käy likaisemmaksi päivä päivältä eikä kukaan välitä, sanoi 66-vuotias Ashok Kumar Mirzapurissa.

– Ganges on äitimme, Jos hän kuolee, ei meillä ole tulevaisuutta.

Lue myös:

Intiassa pyhät joet saivat oikeushenkilön statuksen

Puhtaaksi Gangesjoessa ennen kuin aurinko pimenee – video

Lähteet: Reuters, AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and