Metsäteollisuus ja Paperiliitto käyvät ensimmäisinä palkkaneuvotteluihin – työnantaja valmis maksamaan joustoista “jotakin”

Moni työmarkkinajohtaja saattaa vielä tämän viikon lomailla, mutta Metsäteollisuudessa se ei ole mahdollista. Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto aloittavat jo lähipäivinä syksyn palkkaneuvottelut – ja avaavat samalla liittokierroksen.

Niiden sopimukset ovat katkolla ensimmäisinä, syyskuun lopussa. Vaikka vienti on kääntynyt kasvuun, ei elokuun myötä töihin palannut Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen liikoja lupaile.

– Kyllä me niin paljon meidän kilpailijoihimme olemme vielä takamatkalla, että mihinkään suuriin juhliin tai ennenaikaisiin ulosmittauksiin ei kannata ruveta.

– Kyllä tässä täytyy maltillisella linjalla mennä koko kierros – ei pelkästään paperiteollisuus vaan koko työmarkkinakierros.

Metsäteollisuus valmis maksamaan joustoista

Työnantajapuoli ei ole varmaan milloinkaan lähtenyt neuvotteluihin sanomalla, että nyt on millä mällätä. Tällä kertaa Metsäteollisuus lähtee kuitenkin pöytään niin sanotusti teksti edellä.

– Kyllä meidän tavoitteemme on edelleen se, että jos me saamme selkeästi tuottavuutta parantavia muutoksia sinne työehtosopimukseen, niin siitä on sitten mahdollisuus kohdentaa myös palkkoihin jotakin, sanoo Nina Pärssinen arvoituksellisesti.

Paperiliittokaan ei paljasta korttejaan

Töihin on palannut myös Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Hän ei vielä lähde arvioimaan, löytyisikö työehdoista kenties jotain myytävää.

– Katsotaan nyt ensin, minkälaisia papereita siltä puolelta tulee. Ainahan sopimus syntyy jostakin, katsotaan nyt missä kohtaa kylää se kirkko on, Vanhala aprikoi.

Prosenteista ei vielä puhuta

Tuttuun työmarkkinatyyliin kumpikin neuvottelija vakuuttaa, ettei palkankorotusprosenteista kannata vielä paljon kysellä.

– Ei tässä vaiheessa. Prosentit heitellään sitten vasta paperille ja julkistetaan, kun sopimus on tehty, sanoo Pärssinen.

Vanhala sentään suostuu sanomaan, että ihan puhdas nolla ei kelpaa.

– Se on selvä, että nolla se ei ole, mutta mitä se on, se katsotaan sitten rauhassa neuvottelujen aikana.

– Näyttää siltä, että tällä kertaa se voisi olla kuitenkin plusmerkkinen, Vanhala tuumii.

Paperiliitto varautuu ratkaisuun syyskuun loppupuolella

Neuvottelupäiviä on osapuolten välillä sovittu jo useita, ja Paperiliitto on varautunut kutsumaan päättäviä elimiään koolle syyskuun puolivälin jälkeen, siis hyvissä ajoin ennen takarajaa.

Metsäteollisuuden jälkeen ratkaisuja odotetaan teknologiateollisuudesta ja sen jälkeen kemiasta. Jos Paperi ehtii maaliin ensin, voi palkkaratkaisu näyttää mallia muillekin, vaikka mitään velvoitetta siihen ei toki ole.

Marssijärjestys voi toki vielä muuttua.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and