Merkel: Maailmanpolitiikan pääaiheet ovat kaupan vapaus ja ilmasto

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kertonut maan liittopäivien kokouksessa näkemyksestään maailmanpolitiikan tärkeimmistä suuntaviivoista. Merkel johtaa ensi viikolla johtavien talousmahtien G20-kokousta Hampurissa.

Merkelin mukaan kokouksella on kaksi pääaihetta; maailmantalouden vapauden turvaaminen sekä Pariisin ilmastosopimuksen vahvistaminen.

Liittokansleri sanoi lähettävänsä "selkeän viestin" vapaiden markkinoiden puolesta ja eristäytymistä vastaan. Viestin voi olettaa olleen suunnattu Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, joka on aloittanut protektionistisen "America First" -politiikan.

Merkelin mukaan protektionismi ei voi olla vastaus maailman ongelmiin.

– Ne, jotka uskovat maailman pelastuvan eristäytymisen ja protektionismin kautta, ovat kauhealla tavalla väärässä.

Merkel haluaa myös vahvistaa Euroopan unionia ja erityisesti euroaluetta. Tähän hänellä on valmiina suunnitelma, jonka hän on laatinut yhdessä Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Ankarat neuvottelut odotettavissa ilmastosta

Liittokansleri Merkel ennusti puheessaan, että G20-kokouksen ilmastoneuvotteluista tulee vaikeat. Yhdysvallathan on ilmoittanut vetäytyvänsä sopimuksesta.

Merkelin mukaan erimielisyyksien piilottaminen ei kannata.

Yhdysvaltain päätöksen jälkeen EU-maat ovat "päättäväisempiä kuin koskaan" panemaan toimeen Pariisin ilmastosopimuksen, sillä ilmastonmuutos on yksi ihmiskunnan vakavimpia uhkia, Merkel sanoi.

– Sopimus on peruuttamaton, eikä se ole uudelleenneuvoteltavissa, hän totesi.

Ilmastonmuutoksen epäilijöille hän lähetti myös viestin:

– Emme voi odottaa, että joka-ainoa epäilijäkin alkaa uskoa selkeitä tieteellisiä faktoja.

Lähteet: AP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and