Merelle kaavaillut tuulivoimalat kiukuttavat Ranskassa – vastustajat levittävät lentolehtisiä lomalaisille

Merelle rakennettavan tuulivoiman vastustajat aikovat ryhtyä tehokampanjaan Ranskassa kesälomakauden aikana.

Aktivistien tarkoitus on levittää viestiään kesäasukkaille ja lomalaisille alueilla, jonne suunnitellaan tuulipuistoja, kirjoittaa ranskalaislehti Le Figaro.

Ranskan länsirannikolla aiotaan ripustaa julisteita teiden varsille ja jakaa lentolehtisiä, kertoo Fabien Bouglé Touche pas à nos îles (Saariimme ei saa koskea) -nimisestä kollektiivista. Sen tähtäimessä on merelle Loiren jokisuun eteläpuolelle suunniteltu, Noirmoutier'n ja Yeun saarten mukaan nimetty tuulivoimahanke.

Tuulipuistoon on määrä nousta runsaat 60 tuuliturbiinia. Koska hankkeelle ei ole vielä näytetty lopullista vihreää valoa, aktivistit yrittävät vaikuttaa mielipiteisiin ennen kuin heidän mukaansa on liian myöhäistä.

Bouglé toivoo, että hanketta lykättäisiin, jotta offshore-puistojen eli merelle rakennettujen tuulivoimaloiden taloudellista järkevyyttä ja ympäristövaikutuksia ehdittäisiin tutkia tarkemmin.

– Teknologia on kehittynyt, ja nyt osataan rakentaa kelluvia tuulivoimaloita. Ne voidaan viedä paljon kauemmas rannikosta, jolloin ne eivät ole niin näkyviä, Bouglé sanoo.

Tuulipuisto Normandian maihinnousurannikolle

Merituulivoimahankkeet ovat edenneet Ranskassa suhteellisen hitaasti. Putkessa on useita projekteja, mutta yksikään ei ole vielä ehtinyt työmaaksi asti.

Hitautta selittää lupaprosessien raskaus, mutta hankkeista myös valitetaan. Valitusten perusteina ovat usein huolet alueen elinkeinoista kuten turismista ja kalastuksesta tai rannikkoalueiden luonnosta ja merieläimistä. Moni vastustaja on sitä mieltä, ettei ympäristövaikutuksia ole tutkittu tarpeeksi.

Mutta moni vastustaa offshore-puistoja myös esteettisistä syistä.

Tuulivoimala Ranskassa.
Guillaume Horcajuelo / EPA

– Kuvitelkaa 80 kappaletta yli 120 metriä korkeita tuuliturbiineja kymmenen kilometrin päässä rannasta, sanoo Belle Normandie Environnement -järjestön johtaja Hervé Texier sanomalehti Le Parisienissä.

Texier puhuu tuulipuistosta, jota suunnitellaan Normandian maihinnousun rantojen edustalle Pohjois-Ranskassa.

Tuulipuisto on määrä rakentaa merelle lähelle Courseulles-sur-merin pikkukaupunkia, jonka ranta tunnetaan toisen maailmansodan aikaisen liittoutuneiden maihinnousun Juno Beachinä. Kyse on vilkkaasta turistikohteesta, jota haetaan myös Unescon maailmanperintölistalle.

– Kyse [tuulipuistossa] on loukkauksesta alueen perintöä ja turismia kohtaan, Texier sanoo.

Hänen järjestönsä oli mukana valituksessa, jonka eri yhteisöjen yhteenliittymä jätti kesäkuussa Euroopan komissiolle Englannin kanaaliin ja Atlantin rannikolle suunnitelluista tuulipuistoista.

Valittajien mukaan tuulivoimahankkeet ovat ristiriidassa mertensuojelun kanssa.

Ranska haluaa lisää tuulivoimaa

Uusiutuva energia on kuitenkin Ranskassa navakassa myötätuulessa.

Keväällä aloittaneen presidentin Emmanuel Macronin ympäristöministerin Nicolas Hulot'n aikomus on nopeuttaa kaikkia merituulivoimahankkeita, jotta Ranska pääsisi tavoitteeseensa nostaa uusiutuvien energianlähteiden osuutta 40 prosenttiin energiantuotannosta vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä lähimpänä toteutusta ollaan Saint-Brieucissa Bretagnen rannikolla. Siellä offshore-tuulipuiston rakentaminen saattaa alkaa jo ensi vuonna.

Muutaman vuoden päässä rakentamisesta saatetaan olla myös Normandiassa Fécampissa sekä Tréportin ja Dieppen kaupunkien edustalla ja länsirannikolla Loiren jokisuun tuntumassa Saint-Nazairessa sekä Noirmoutier'n ja Yeun saarten alueella, listaa Ouest-France-lehti.

Kartta Ranskan suunnitelluista tuulipuistoista.
Yle Uutisgrafiikka

Hankkeita on pantu alulle myös Oléronin saaren edustalla sekä Normandiassa Dunkerquessä.

Kelluvia tuulivoimoita on niitäkin suunnitteilla. Morbihanin edustalla Bretagnessa toivotaan kelluvan voimalan aloittavan toimintansa kolmen vuoden päästä. Samanlaisia voimaloita on suunnitteilla myös Ranskan Välimeren rannikolle.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and