Meneillään jälleen laaja kyberhyökkäys – kohteina yrityksiä ja virastoja ympäri maailmaa

Useat yritykset ja julkiset tahot eri puolilla maailmaa ovat joutuneet tänään "Petja"-kiristysohjelmalla tehtyjen kyberhyökkäysten kohteiksi. Hyökkäys on kohdistunut ainakin Ukrainaan, Venäjään, Englantiin ja Intiaan.

Venäjällä maan suurin öljy-yhtiö Rosneft kertoi joutuneensa laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Myös maailman suurin mainostoimisto, brittiläinen WPP, ja tanskalainen laivayhtiö Maersk-Moller ovat olleet hyökkäysten kohteina.

Norjan turvallisuusviranomaiset kertoivat, että hyökkäys vaikuttaa yhteen kansainväliseen yritykseen, mutta eivät nimenneet sitä.

Kiristysohjelma lukitsee käyttäjän sähköpostin ja tietokoneen. Lukituksen saa pois vain maksamalla rahaa hyökkääjälle. Ohjelma vaatii käyttäjältä 300 dollaria bitcoineina.

Ukrainassa historian pahin hyökkäys

Ukrainassa hyökkäyksen kohteina ovat olleet muun muassa maan sähköverkko, infrastruktuuriministeriö, valtion posti, Ukrainan suurin puhelinyhtiö ja useat pankit.

Kyberhyökkäysten aalto on maan sisäministeriön mukaan Ukrainan historian pahin.

Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri syytti hyökkäysten aallosta tuoreeltaan Venäjää.

– Heti ensimmäisen analyysin perusteella voidaan puhua venäläisistä sormenjäljistä, sihteeri Oleksandr Turchynov sanoi.

Pääministeri Volodymyr Groysmanin mukaan hyökkäysaalto oli ennenkuulumaton muttei vaikuttanut "tärkeisiin järjestelmiin".

Kiristysohjelma WannaCrylla tehtiin toukokuussa laaja kyberhyökkäys. Ukrainan sisäministerin neuvonantajan mukaan tämänpäiväinen virus on versio kyseisestä ohjelmasta.

Sveitsin valtion MELANI-tietoturvakeskuksen mukaan samaisella Petja-viruksella tehtiin hyökkäys viime vuonna.

Lähteet: Reuters, AP.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and