“Maksoin lähes 4000 euroa ja agentti katosi” – Huijarit houkuttelevat afrikkalaisia jalkapalloilijoita Turkkiin

Istanbulissa Feriköyn naapuruston pieni jalkapallokenttä on täynnä ihmisiä.

Ottelun voitosta kamppailevat ghanalaiset ja burkinafasolaiset jalkapalloilijat.

Lämpömittari näyttää yli 30 astetta. Istanbulissa on ollut ennätyskuuma alkukesä. Kuumuudesta huolimatta pelaajat antavat kentällä kaikkensa.

Käynnissä on afrikkalaisten jalkapallopelaajien vuotuinen ystävyysottelu, jonne Turkissa asuvat afrikkalaiset jalkapalloilijat kokoontuvat kisaamaan keskenään.

Moni ottelun pelaajista on saapunut Turkkiin unelmoiden jalkapallotähden urasta. Jalkapalloagentit ovat houkutelleet heidät maahan antamalla suuria lupauksia urasta Turkissa tai Euroopassa.

Turkkiin saavuttuaan pelaajat ovat kuitenkin huomanneet joutuneensa huijatuiksi.

Kolmen vuoden palkka hukkaan

Yksi huijauksen uhriksi joutunut on Burkina Fasosta saapunut pelaaja Abdoulaye Salifor.

Saliforiin yhteyttä ottanut agentti lupasi hänelle mahdollisuuden pelata Turkissa testipelejä. Peleissä testattaisiin, olisiko Saliforista pelaajaksi turkkilaiseen joukkueeseen.

Ghanalaiset jalkapallonpelaajat pitävät taukoa.
Ghanalaiset jalkapallonpelaajat pitävät taukoa.Sanna Raita-aho

– Agentti lähestyi minua viestipalvelu Whatsappissa ja esitteli erilaisia jalkapallojoukkueita Turkissa, hän sanoo.

Hän maksoi agentille noin 2 miljoonaa CFA-frangia eli lähes 4000 euroa matkan järjestämisestä Turkkiin. Se on iso raha Burkina Fasossa, jossa keskipalkka on 130 euroa kuukaudessa.

Agentti otti rahat ja katosi

Turkin suosio jalkapalloilijan urasta haaveilevien keskuudessa johtuu hyvistä lentoyhteyksistä ja viisumipolitiikasta, jonka ansiosta monet afrikkalaiset saavat viisumin Turkkiin helpommin kuin moniin muihin maihin.

Saliforin agentti järjesti hänelle matkan ja viisumin Turkkiin. Istanbuliin saavuttuaan Salifor tapasi agenttinsa Aksaröyn kaupunginosassa. Agentti pyysi Saliforia varaamaan hotellin kolmeksi yöksi. Sen jälkeen testipelit järjestettäisiin.

Salifor maksoi hotellin ja agentti lupasi palata. Agentti kuitenkin katosi, eikä Salifor ei ole nähnyt häntä enää sen jälkeen.

En halua kertoa, paljonko maksoin agentille. Tämä on minulle niin vaikea asia.

Tällaiset tarinat ovat yleisiä Turkkiin saapuneiden afrikkalaispelaajien keskuudessa. Agentit voivat esiintyä turkkilaisen jalkapallojoukkueen edustajina ja kadota sen jälkeen. Tai sitten he maalaavat aivan liian ruusuisen kuvan siitä, kuinka helppoa ulkomaalaisten on päästä pelaamaan turkkilaisessa joukkueessa.

Samoin kävi myös Turkkiin muuttaneelle Gift Ismailille. Hän tuli Turkkiin Nigeriasta monta vuotta sitten agentin houkuttelemana.

– En halua kertoa, paljonko maksoin agentille. Tämä on minulle niin vaikea asia, hän sanoo.

Koska Ismail ei onnistunut löytämään joukkuetta, hän valmentaa nykyisin muita Afrikasta tulleista pelaajia.

Gift Ismail
Huijariagentin houkuttelemana Turkkiin tullut nigerialainen Gift Ismail valmentaa nykyisin muita afrikkalaispelaajia. Sanna Raita-aho

– Pelaajat voivat vain pelata ja toivoa, että joku vielä löytäisi heidät.

Arviolta sadat joutuneet huijatuiksi

Nigerialainen liikemies ja valmentaja Segun on seurannut Turkkiin saapuneiden afrikkalaispelaajien elämää läheltä jo pitkään.

Segun tuli itsekin Turkkiin aikoinaan pelaamaan jalkapalloa. Hänen tarinansa on onnellisempi, sillä hän todella sai pelata jonkin aikaa. Hän ei myöskään tullut maahan agentin avulla.

Nykyisin Segun järjestää ystävyysotteluita afrikkalaisille jalkapallon pelaajille. Turnaukset ovat saavuttaneet suosiota ja keränneet esimerkiksi sponsorituloja paikallisilta yrityksiltä. Pelikentän omistava kaupunki on myös aiemmin antanut pelaajien harjoitella ilmaiseksi kentällä.

Muutama pelaaja on onnistunut pelihaaveissaan ja päässyt pelaamaan turkkilaisiin kovan tason joukkueisiin.

– Harva kuitenkaan lopulta pääsee pelaamaan turkkilaiseen, puhumattakaan eurooppalaiseen jalkapallojoukkueseen, kertoo Segun.

Segunin arvion mukaan Turkissa on satoja afrikkalaisia pelaajia, jotka ovat joutuneet huijatuiksi.

Nigeriasta kotoisin oleva Segun valmentaa nykyisin afrikkalaisia jalkapallon pelaajia.
Nigeriasta kotoisin oleva Segun valmentaa nykyisin afrikkalaisia jalkapallon pelaajia. Hänen mukaansa sadat ovat joutuneet huijauksen uhreiksi.
Sanna Raita-aho

– Esimerkiksi näissä ystävyysotteluissa arviolta 90 prosenttia on huijatuksi tulleita, hän sanoo.

Tieto riskeistä ei saavuta kaikkia. Ja vaikka saavuttaisi, monet ovat silti valmiita riskeeraamaan kaiken jalkapallouran takia.

– Turkissa jopa amatööriliigan pelaaja tienaa paremmin kuin tietyissä Afrikan maissa ammatikseen pelaava. Siksi jalkapalloilijat ovat valmiita tulemaan tänne ja yrittämään, Segun sanoo.

Paluu kotiin hävettää

Monelle pelaajalle ajatus kotiinpaluusta on mahdoton. Osalla ei ole varaa paluulippuun, toisia kotiinpaluu taas hävettää.

– Heidän perheensä ovat investoineet kaikki perheen rahat heidän unelmiensa toteuttamiseen. Siksi paluu ilman onnistumista on mahdotonta, Segun sanoo.

Myöskään burkinafasolainen Salifor ei halua palata kotiin. Hän aikoo yhä jatkaa haaveensa tavoittelua Turkissa.

– Harkitsin asiaa, mutta tiedän tilanteeni kotimaassa. Tilanne on pelaajien kannalta huono. Toivon, että voisin liittyä täällä johonkin ammattijoukkueeseen ja tienata lopulta rahaa, hän sanoo.

Salifor, kuten monet muutkin, harjoitteleekin niin paljon kuin pystyy. Sivussa hän yrittää elättää itsensä erilaisilla sivutöillä tienatakseen rahaa.

Harva tuntee pelaajan arkea Turkissa

Yksi henkilö, joka yrittää taistella huijareita vastaan, on Kamerunista Turkissa vierailulla oleva Joseph Dekwete. Hän työskentelee kotimaassaan paikallisella jalkapalloklubilla.

Turkkiin Kamerunista tullut Joseph Dekwete aikoo palata kotimaahansa ja varoittaa siellä nuoria huijariagenttien vaaroista.
Turkkiin Kamerunista tullut Joseph Dekwete aikoo palata kotimaahansa ja varoittaa siellä nuoria huijariagenttien vaaroista.Sanna Raita-aho

Hän kuvailee kotimaansa jalkapalloilijoiden oloja vaikeiksi. Siksi hän ymmärtää Turkkiin tai Eurooppaan lähdön houkutukset.

– Palkat ovat pienet ja pelaamme sorakentällä. Itsekin jouduin Turkissa totuttelemaan ensi kertaa ruohikolla pelaamiseen, hän kertoo.

Dekweten mukaan on kuitenkin tärkeää, että erityisesti nuoret saavat varoituksia riskeistä, joita ulkomaille lähtöön liittyy.

– Minusta on hyvä, että olen vieraillut täällä. Monet eivät saa mahdollisuutta eivätkä tiedä, millainen pelaajien todellisuus oikeasti on.

“He ovat valmiita riskeeraamaan kaiken”

Kameruniin palattuaan Dekwete aikoo järjestää tilaisuuden, jossa on tarkoitus varoittaa nuoria huijariagenteista. Hän ei ole tosin varma, tulevatko varoitukset toimimaan.

– Jopa monet lapset ajattelevat, että täälläkin asiat ovat paremmin kuin Kameronissa. Siksi monet ovat jatkossakin valmiita ottamaan riskejä, hän sanoo.

Segun on samaa mieltä.

Ghanan jalkapallojoukkue poseerasi ennen ystävyysottelun alkua.
Ghanan jalkapallojoukkue poseerasi ennen ystävyysottelun alkua. Monelle ghanalaiselle Turkissa amatööriliigassakin pelaaminen on kotimaan joukkueita parempi vaihtoehto.
Sanna Raita-aho

– Kaikkien unelma on pelata Euroopassa ja he ovat valmiita riskeeraamaan kaiken sen eteen, sanoo Segun.

Siksi jopa Segunin järjestämissä harjoituspeleissä pelaajat antavat kaikkensa.

Moni toivoo, että paikalle sattuisi vielä jonkun turkkilaisen jalkapallojoukkueen valmentaja, joka huomaisi heidän lahjakkuutensa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and