Mainostajat luulevat väärin: Seksi ei myy, vaan jopa karkottaa ostajia

Vähäpukeiset neitoset autojen etupellillä ja muut yritykset myydä seksillä tuotetta kuin tuotetta toimivatkin itseään vastaan, osoittaa kymmenien tutkimusten meta-analyysi.

Yhdysvaltalaisessa Illinois'n yliopistossa selvitettiin 78 tutkimuksen sisältöä kolmen vuosikymmenen ajalta. Tulos ei ollut mainostajien toiveiden mukainen.

– Havaitsimme, että mainokset, jotka nojaavat seksiin, kyllä jäävät ihmisten mieleen, mutta itse tuotteet eivät, sanoo tutkimusta johtanut professori John Wirtz.

Analyysissä ei löytynyt mitään näyttöä siitä, että seksiin perustuva mainos lisäisi kiinnostusta tuotteiden ostamiseen. Tuote jopa aletaan nähdä aiempaa negatiivisemmassa valossa, Wirtz kertoo.

Naisten asenne yllätti

Tutkimuksen mainoksissa oli täysin tai valtaosin alastomia ihmisiä tai asentoja, jotka antoivat ymmärtää ihmisten aikovat kohtsillään harrastaa seksiä. Aineistossa oli myös mainoksia, joiden teksteissä oli seksuaalisia vihjauksia.

Selvin tulos yllätti tutkijat vähiten: miehet pitivät seksiin perustuvista mainoksista enemmän kuin naiset. Naisten kielteisen asenteen voimakkuus oli kuitenkin yllätys, Wirtz sanoo.

Meta-analyysi on julkaistu International Journal of Advertising -lehdessä.

Väkivalta on yhtä huono myyntivaltti

Ohion yliopistossa toissa vuonna tehty vastaava analyysi 53 eri tutkimuksesta kyseenalaisti seksin lisäksi myös väkivallan tehokkuuden mainonnan keinona.

Tuonkin analyysin mukaan ihmisten huomio kiinnittyy mainosten seksiin ja väkivaltaan ja myyntiviesti jää kakkoseksi. Näin käy etenkin miehillä.

Illinois'n tuoreen tutkimuksen tavoin myös Ohiossa tultiin siihen tulokseen, että tällainen mainonta suorastaan syö tuotteiden mainetta. Yksi poikkeus kuitenkin on: tv:n väkivalta- tai seksiohjelmien yhteydessä esitettynä se on tehokasta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and